Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο το ΙΚΑ συναρτά τη συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων σε Αρχάγγελο και Κάρπαθο με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η στέγασή τους σε δημοτικό ακίνητο ή σε ΚΕΠ αλλά και να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα από τους δήμους.
 
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι αυτή η απαίτηση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δύο υποκαταστημάτων που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων και ζητά να υπάρξει δέσμευση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, πρωτοφανή την κίνηση αυτή του ΙΚΑ να εγείρει τέτοιου είδους απαιτήσεις.
 
Σε δήλωση του επισημαίνει : 
 
«Οι δομές της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης στα νησιά δεν μετρώνται με τη μεζούρα του δημοσιονομικού κόστους. 
 
Το ΙΚΑ οφείλει να περικόψει από αλλού δαπάνες, να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή, να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη από αυτούς που μπορούν. 
 
Είναι απαράδεκτο να συναρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο υποκαταστημάτων σε Αρχάγγελο και Κάρπαθο από τη δυνατότητα των Δήμων να αναλάβουν τη στέγαση αλλά και τα λειτουργικά έξοδα και τις υλικοτεχνικές υποδομές των υπηρεσιών του ΙΚΑ».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής: 
 
Προς
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
 
 
ΘΕΜΑ: ”Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε Αρχάγγελο και Κάρπαθο”
 
Κύριε Υπουργέ, 
 
Η Γενική Διεύθυνση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ με έγγραφο που απέστειλε στις 5 Δεκεμβρίου προς τους Δήμους Ρόδου και Καρπάθου, συνδέει τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο υποκαταστημάτων σε Αρχάγγελο Ρόδου και Κάρπαθο με την ανάγκη κάλυψης από τους δήμους όχι μόνο των αναγκών στέγασης αλλά και των λειτουργικών εξόδων και της υλικοτεχνικής υποδομής. 
 
Είναι πρωτοφανές να ζητείται από τους δήμους να αναλάβουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις χωρίς να έχουν τους ανάλογους πόρους σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας στην αυτοδιοίκηση. 
 
Η λειτουργία των δύο αυτών υποκαταστημάτων είναι απαραίτητη και αναγκαία. Εξυπηρετούν μεγάλα γεωγραφικά σύνολα με σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων που πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο που διαμένουν. 
 
Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών. 
 
Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καρπάθου εξυπηρετεί 4.250 ασφαλισμένους σε Κάρπαθο και Κάσο, 850 επιχειρήσεις και 180 συνταξιούχους εξωτερικού. Η ενδεχόμενη αναστολή του θα αναγκάσει τους πολίτες και τους ασφαλισμένους, προκειμένου να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις και τις συναλλαγές τους, να μετακινούνται σε άλλο νησί. 
 
Το ίδιο ισχύει και για το υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αρχάγγελο που εξυπηρετεί μία μεγάλη, γεωγραφικά, περιοχή. 
 
Η διοίκηση του ΙΚΑ οφείλει να περικόψει πόρους και λειτουργικές δαπάνες από αλλού. 
 
Δεν μπορεί να ασκεί τέτοιου είδους αθέμιτες πιέσεις που αγγίζουν τα όρια της εκβιαστικής πρακτικής. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει τη συγκεκριμένη επιστολή της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τους Δήμους Ρόδου και Καρπάθου και πως την αξιολογεί. 
 
2. Εάν προτίθεται να αναλάβει σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση για την συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε Αρχάγγελο και Κάρπαθο. 
 
 
Ο ερωτών Βουλευτής