Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της Ρόδου μετά τα δύο blackout του τελευταίου δεκαημέρου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η ΔΕΗ έπρεπε να είχε λάβει όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύστημα από τη χαμηλή ζήτηση και να είχαν τοποθετηθεί ήδη τα αντισταθμιστικά πηνία.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ελέγχου του σχεδιασμού λειτουργίας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, μέχρι να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα και να δοκιμαστεί η πλήρης λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί και να υποβαθμιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής.

Τονίζει, μάλιστα, ότι ένα ανάλογο περιστατικό blackout τη θερινή περίοδο στη Ρόδο θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Ο Μάνος Κόνσολας στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει έξι (6) συγκεκριμένα ερωτήματα:

1ον: Που αποδίδει η ΔΕΗ τα δύο περιστατικά διακοπής της ηλεκτροδότησης των τελευταίων ημερών στη Ρόδο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση τους;

2ον: Για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί στη Ρόδο τα αντισταθμιστικά πηνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος τη χειμερινή περίοδο;

3ον: Εάν έχουν εντοπιστεί λάθη στο σχεδιασμό του δικτύου στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

4ον: Πότε θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του;

5ον: Μέχρι να τεθεί το νέο εργοστάσιο σε λειτουργία, είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί η ισχύς και η λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, όπως φημολογείται, με τη μεταφορά σε άλλες περιοχές των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και μονάδας του εργοστασίου;

6ον: Με δεδομένο ότι τη θερινή περίοδο οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού πολλαπλασιάζονται, ποια μέτρα έχουν λάβει η ΔΕΗ και η Πολιτεία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η Ρόδος προβλήματα ηλεκτροδότησης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου;\

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

19.11.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ