Ο κ. Κόνσολας ζητά να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει την εκτέλεση των απαραίτητων έργων στα νησιά, όπως η δημιουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο, τη συντήρηση υποδομών και δικτύου αλλά και να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα, μέσω υπόγειων ηλεκτρικών καλωδίων.
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο, παρά το γεγονός ότι είχε προχωρήσει η διαδικασία ωρίμανσης του για τα νησιά των Κυκλάδων, έχει καθυστερήσει σημαντικά και πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ενώ ζητά την επιτάχυνση των σχετικών μελετών για τα Δωδεκάνησα, με σαφή χρονοδιαγράμματα προκειμένου να μπορεί να γίνει ένταξη αυτού του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
 
Επίσης, για τα μικρότερα νησιά, ζητά να εξεταστεί η προοπτική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Αν υπάρχει μία προτεραιότητα που πρέπει να προταχθεί αυτή είναι η διασφάλιση των αναγκών ηλεκτροδότησης των νησιών του Αιγαίου.
 
Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός πλέον, να αρχίσει να υλοποιείται.
 
Δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη και για αυτό πρέπει να κινηθούμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με όρους του παρελθόντος.
 
Στην ερώτησή μου αλλά και στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, θα ζητήσω σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για όλα».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 
ΘΕΜΑ: ” Διασφάλιση των αναγκών ηλεκτροδότησης των νησιών του Αιγαίου με έργα, νέες υποδομές και έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό”
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Το πρόσφατο περιστατικό στη Σαντορίνη, πέραν του πλήγματος που επέφερε στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην εικόνα της χώρας, ανέδειξε και το μέγα πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας, σε ό, τι αφορά στις ανάγκες ηλεκτροδότησης, των νησιών του Αιγαίου.
 
Θα ήταν καταστροφικό να επαναληφθεί ένα παρόμοιο φαινόμενο σε ένα μεγαλύτερο νησί, όπως η Ρόδος που οι ανάγκες ηλεκτροδότησης κινούνται στο όριο τη θερινή περίοδο, λόγω αυξημένων αναγκών, ενώ παρατηρείται και μία απαράδεκτη κωλυσιεργία στο έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.
 
Είναι σαφές ότι απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας.
 
Τα νησιά πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων, για τα νησιά των Κυκλάδων έχει ήδη εκκινηθεί η σχετική διαδικασία αν και εκεί υπήρξε καθυστέρηση.
 
Πρόσφατα εντάχθηκε και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα στα έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας. 
 
Για τα Δωδεκάνησα, όμως, δεν υπάρχει αντίστοιχη ένταξη ενώ οι μελέτες ωρίμανσης πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο.
 
Επίσης, στα μικρότερα νησιά, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κάλυψης των αναγκών μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Όλα αυτά πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι ανάγκες ηλεκτροδότησης των νησιών έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο διανομής αλλά και στη συντήρησή του.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1. Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου αλλά και τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτροδότησης στα νησιά του Αιγαίου.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής