Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, ιδίως στην πρωτοβάθμια υγεία στα νησιά, κατέθεσε σειρά προτάσεων στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, και αναγνώρισε την αυταπάρνηση και την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 
Ζήτησε, επίσης, να πραγματοποιηθεί και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα της παροχής κινήτρων μέσω της αυξημένης μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα νησιά. 
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί Καστελλόριζο και Ρόδο στις 31 Ιουλίου και θα συγκαλέσει σύσκεψη στο νησί, με αντικείμενο τα προβλήματα της υγείας και με τη συμμετοχή όλων των φορέων.
 
Στην ομιλία του ο κ. Κόνσολας τόνισε, μεταξύ των άλλων:
 
«Τα προβλήματα του χάρτη της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές, δεν μοιάζουν με τα προβλήματα στον αστικό ιστό ή στην ηπειρωτική χώρα.
 
Είναι οξύτερα, υπεισέρχεται ο παράγοντας της γεωγραφικής ασυνέχειας και της απομόνωσης και τα εντείνει.
 
Υπάρχουν ελλείψεις αγροτικών γιατρών, υπάρχουν κενές θέσεις σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, σε Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία.
 
Γιατί;
 
Γιατί αποβαίνουν άκαρπες οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων, γιατί με 1.100 ευρώ, κανείς δεν αποφασίζει εύκολα να εγκατασταθεί σε ένα νησί. 
 
Είπα και πριν ότι χρειαζόμαστε μία Νέα Πολιτική Δημόσιας Υγείας για τα νησιά μας.
 
Προτάσεις λοιπόν.
 
Καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώ από όλους να τις ενισχύσουν, να τις συμπληρώσουν, να τις κάνουν καλύτερες.
 
Χρειάζεται ευελιξία και πρακτικό πνεύμα, κύριε Υπουργέ, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στο Αιγαίο.
 
– Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιατρικής κάλυψης σε μικρά νησιά και ορεινά χωριά;
 
Με τη θέσπιση της κοινωνικής θητείας, με στρατεύσιμους που θα κάνουν εκεί τη θητεία τους. Είχα καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργείο ʼμυνας και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ο κ. Γκίνης, είχε δει με ξεχωριστό ενδιαφέρον το θέμα. Είναι μια πρωτοποριακή λύση.
 
– Πως θα έρθουν γιατροί για να καλύψουν κενές θέσεις στα νησιά με 1.100 ευρώ μισθό και έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής και όλες τις άλλες ιδιαιτερότητες;
 
Χρειάζονται κίνητρα και όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά. Σας καταθέτω δημόσια πρόταση για αυξημένη μοριοδότηση, όσων υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές. Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά υπάρχουν αντικίνητρα.
 
–     Προτεραιότητα στα νησιά για τις τοποθετήσεις των επικουρικών γιατρών.
 
– Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφημεριών, κρίσιμο μέγεθος, προτείνω την αύξηση των εφημεριών που αναλογούν σήμερα στους αγροτικούς γιατρούς. Είναι 7, μπορούν να γίνουν 10.
 
–   Νέος Οργανισμός για το Νοσοκομείο Ρόδου, με ορθολογικά,αντικειμενικά κριτήρια και μετά από διαβούλευση.
 
Το νοσοκομείο Ρόδου να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Αιγαίου, ο κεντρικός πυλώνας της δημόσιας υγείας στο Αιγαίο.
 
Ο πολίτης θέλει αποτέλεσμα.
 
Σε αυτή τη συγκυρία, είναι δύσκολο να κάνουμε πολλά.
 
Ας κάνουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα.
 
Και εγώ πρότεινα αυτά που θεωρώ και ρεαλιστικά και αυτονόητα».