Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προκύπτει από ενημέρωση που έγινε στο Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να εξαιρέσει από το καθεστώς της διαθεσιμότητας τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
 
Παράλληλα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην προκήρυξη 2.423 κενών θέσεων σε υπηρεσίες του Δημοσίου που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 
Ουσιαστικά, οι τελευταίοι θα μεταταχθούν στις νέες τους θέσεις και θα τερματιστεί το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, το οποίο βίωναν.
 
Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε:
 
«Πρόκειται για αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές.
 
Ουσιαστικά είναι η πρώτη, άτυπη εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, με την εξαίρεση από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δέσμευση του Υπουργείου είναι η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας άμεσα.
 
Παράλληλα, βγαίνει η προκήρυξη για 2.423 κενές θέσεις στο δημόσιο που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.
 
Οι τελευταίοι είναι λιγότεροι από 2.000, κάτι που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα επιλογής για να τερματιστεί το καθεστώς εργασιακής  ανασφάλειας.
 
Η αναδιοργάνωση και η κινητικότητα στο δημόσιο τομέα είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν απολύσεις.
 
Την ίδια όμως στιγμή υπάρχουν υπηρεσίες που στερούνται του αναγκαίου προσωπικού, όπως είναι οι τελωνειακές υπηρεσίες. Εκεί πρέπει πλέον να στρέψει το ενδιαφέρον του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».