Ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, κας. Ζορμπά, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Μεσαιωνική Πόλη καταρρέει και η κα. Υπουργός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, παρουσιάζει ως έργα και δράσεις την Προγραμματική Σύμβαση που είχε γίνει επί Μελίνας Μερκούρη και συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ από το 1994…

Το ερώτημά μου προς την Υπουργό Πολιτισμού ήταν ξεκάθαρο και αφορούσε στο ακριβές ποσό που έχει διατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αποδεικνύεται ότι το μοναδικό έργο που έκαναν τέσσερα χρόνια τώρα, ήταν…η ανακαίνιση του χώρου υγιεινής των επισκεπτών στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου συνολικού προϋπολογισμού 23.243 ευρώ.

Όταν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 2018 θα υπερβούν τα 26, 5 εκ. ευρώ, με δεδομένο ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο το 2018 ήταν 21,7 εκ. ευρώ.

Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα. Το Κράτος εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου και επιστρέφει ψίχουλα στο νησί. Για την κατάσταση αυτή, όμως, υπάρχει διακομματική και διαχρονική ευθύνη.

Η Μεσαιωνική Πόλη έχει άμεση ανάγκη από:

α) Την υλοποίηση του έργου υπογειοποίησης των δικτύων.

β) Έργα συντήρησης και ανάδειξης.

Αν το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέσει το 15% από τα ετήσια έσοδα που εισπράττει από τους αρχαιολογικούς χώρους, ως συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση, τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως έχω αναφέρει, χωρίς πόρους δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση και αναμένω από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώσει το ετήσιο ποσό με το οποίο θα συνεισφέρει στην υπό διαμόρφωση τριμερή προγραμματική σύμβαση. Γιατί όταν εισπράττεις 26,5 εκ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια από τη Ρόδο, δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα σε έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Επισημαίνω, επίσης, ότι στην απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση που είχα καταθέσει, δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά και καμία αναφορά στα έσοδα των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Γιατί άραγε;».

 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση που είχα καταθέσει και η Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού.

 

12.10.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ_Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ