Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και η εισφορά 6% επί των επικουρικών συντάξεων (χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι), θα 
αποφέρει έσοδα 355 εκ. ευρώ το 2015 και 711 εκ. ευρώ το 2016.
 
Στον προϋπολογισμό, όμως, τα προσδοκώμενα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές παρουσιάζουν αύξηση, μόλις, 274 εκατομμυρίων.
 
Προκύπτει, δηλαδή, μια μεγάλη διαφορά από την οποία εγείρονται ερωτήματα για το που πάνε τα χρήματα αυτά.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αυτά που κόβει από τους συνταξιούχους.
 
Με δεδομένο ότι προετοιμάζεται και νέος γύρος περικοπών συντάξεων, εγείρονται ερωτήματα για το που σκοπεύει να διοχετεύσει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρήματα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Υπουργό Υγείας
 
Υπουργό Οικονομικών
         
 
Θέμα:  Πού πάνε τα λεφτά που κόβονται από τους συνταξιούχους για τον ΕΟΠΥΥ;
 
Κύριοι Υπουργοί, 
 
Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2016, και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 109, αναφέρεστε στα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.ΟΠ.Υ.Υ.) και στη θετική επίπτωση που θα έχει για τον οργανισμό η αύξηση του ποσοστού εισφορών υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς σε ποσοστό 6% επί των επικουρικών συντάξεων, όπως νομοθετήσατε ως κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» με το Ν. 4334/2015. Η ανωτέρω πρόβλεψη εκτιμάται από εσάς, όπως αναγράφεται και στον Προϋπολογισμό, ότι θα αποδώσει έσοδα 355 εκατομμύρια εντός του 2015 και 711 εκατομμύρια ευρώ το 2016. 
 
Με έκπληξη όμως εντοπίζουμε, στον πίνακα 3.27 της σελίδας 111 της Εισηγητικής Έκθεσης, ότι τα προσδοκώμενα έσοδα του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. από ασφαλιστικές εισφορές για το 2016 προβλέπονται να αυξηθούν στα 4,370 δις ευρώ, από 4,096 το τρέχον έτος, μια αύξηση δηλαδή μόλις 274 εκατομμυρίων !!!
 
Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια ξεκάθαρη περίπτωση δημιουργικής λογιστικής, ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεστε ότι θα εξισορροπήσετε τα οικονομικά του οργανισμού που καλύπτει υγειονομικά τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους συμπολίτες μας. Όταν μάλιστα έχετε οδηγήσει τον Ε.ΟΠ.Υ.Υ. σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τη στάση πληρωμών που εφαρμόσατε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 που εκτόξευσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς προμηθευτές, νοσοκομεία, φαρμακευτικές και επαγγελματίες, πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία του οργανισμού και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους. 
 
Κατόπιν όλων αυτών
 
Ερωτάστε
 
1.Θα διοχετευτεί το σύνολο του ποσού των εισφορών υπέρ Ε.ΟΠ.Υ.Υ από τις περικοπές που κάνατε και θα κάνετε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις; 
 
2.Πώς δικαιολογείτε τη διαφορά στα αναγραφόμενα των πινάκων της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού; 
 
3.Αν δεν γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να κατατεθούν τα χρήματα 
στους λογαριασμούς, του Ε.ΟΠ.Υ.Υ (για τον οποίο άλλωστε κόβετε από τους συνταξιούχους 1 δις 70 εκατ ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο) που θα διοχετεύσετε τα χρήματα και γιατί;
    
  
Οι Ερωτώντες Βουλευτές