Η ανταπόκριση του Υπουργού Παιδείας, κ. Λοβέρδου, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Διαπιστώνει και ο ίδιος αυτή την αναγκαιότητα και θα έχουμε και νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες. Εγώ θα ζητήσω από όλους τους φορείς του νησιού αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα να στηρίξουν και να ενισχύσουν αυτή την τεκμηριωμένη πρόταση. Ο επανασχεδιασμός σχολών και τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι μια ευκαιρία να αποκατασταθεί μια αδικία εις βάρος της Ρόδου, να δημιουργηθούν τμήματα με πολλαπλές κατευθύνσεις που αφορούν στον τουρισμό στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2. Η αντίδραση των αγορών οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να ζητήσει την απεμπλοκή της από το ΔΝΤ και την τρόικα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιρρίπτει ευθύνες στο Σύριζα για την άνοδο των spreads στα Ελληνικά ομόλογα και την πτώση στο Χρηματιστήριο. Ποια είναι η δική σας θέση;
Η αντίδραση των αγορών ήταν υπερβολική, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και διολισθαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Βλέπουμε, όμως, πόσο ευάλωτη είναι η χρηματαγορά από τη συμπεριφορά των αγορών, χρειάζεται σύνεση και ασφαλή βήματα. Η σύνεση είναι ευθύνη όλων μας, η ευθύνη ανήκει και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Η αντίδραση των αγορών την εβδομάδα που πέρασε είναι ένα μήνυμα και για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι η αίσθηση αστάθειας, φοβίζει τις αγορές και δυσχεραίνει την προσπάθεια της χώρας. Αν υπάρχουν εξαγγελίες για μονομερείς ενέργειες είναι βέβαιο ότι θα έρθει ο λογαριασμός. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι ο μόνος τρόπος για να θωρακιστεί είτε από κερδοσκοπικά παιχνίδια είτε από τις αντιδράσεις των αγορών.
3. Έχετε κάνει πολλές παρεμβάσεις για το μεγάλο πρόβλημα της Υγείας στα νησιά. Ευελπιστείτε ότι θα βρουν ανταπόκριση; Και μια και είναι πολύ επίκαιρο το θέμα του ιού Έμπολα, πιστεύετε ότι οι δομές υγείας στα νησιά μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τέτοια απειλή;
Το πρόβλημα μιας επικίνδυνης επιδημιολογικής ασθένειας, όπως ο ιός Έμπολα, είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο κύριος Υπουργός Υγείας εξήγγειλε την εγκατάσταση θερμικής κάμερας στα αεροδρόμια, χρειάζεται, όμως, περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας γιατί τα νησιά μας, δυστυχώς, αποτελούν και πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών.
Οι περικοπές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και ελλείψεις. Η κατάσταση, όμως, στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας, είναι σε οριακό επίπεδο. Είναι θετικό βήμα η 3ετής, πλέον, θητεία των επικουρικών γιατρών αλλά και η ίδρυση τομέων του ΕΚΑΒ σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Λέρο, ζητήματα για τα οποία δώσαμε μάχη.
Δεν μπορώ, όμως, να είμαι ικανοποιημένος, ούτε να θριαμβολογώ, όσο υπάρχουν τόσα πολλά κενά και ελλείψεις. Η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει μισθολογικά κίνητρα και να διευρύνει με μεγαλύτερη τόλμη τα βαθμολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά. Γιατί βλέπουμε ότι οι ίδιοι οι γιατροί, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται θέσεις, δεν δείχνουν ενδιαφέρον.
4. Οι παρεμβάσεις σας, είναι το ίδιο πολλές για το μεταναστευτικό θέμα. ΄Ολοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά τα νησιά φαίνεται να μένουν αβοήθητα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές όλο και αυξανόμενες ροές μεταναστών.
Η ίδια η Ελλάδα έχει μείνει αβοήθητη να σηκώνει μόνη της όλο αυτό το βάρος της παράνομης μετανάστευσης.
Η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του αρμόδιου Επιτρόπου, πιστεύω ότι είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη. Είναι καιρός να θέσουμε επιτακτικά τη εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση κορυφής των Υπουργών στο Παρίσι, το 2008. Αυτό το Σύμφωνο παραμένει ανενεργό γιατί κάποιες χώρες του Βορρά δεν θέλουν μια κοινή μεταναστευτική πολιτική ούτε την αναλογική ανάληψη των βαρών από την παράνομη μετανάστευση.
Μιλήσατε πριν για τον ιό Έμπολα. Αν υπάρχουν χώροι προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, όπως θέλουν κάποιοι, έχουμε σκεφθεί τι θα μπορούσε να συμβεί σε περιπτώσεις εκδήλωσης μιας επιδημιολογικής ασθένειας; Ένα τέτοιο κέντρο πρέπει να έχει ιατρική υποστήριξη υψηλού επιπέδου. Πως θα γίνει αυτό όταν πασχίζουμε να καλύψουμε τις κενές θέσεις γιατρών στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας; Και ποιος εγγυάται για τον προσωρινό χαρακτήρα του και με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες;
Πρέπει να βγούμε από αυτό το «τρυπάκι» που προσπαθούν να μας βάλουν. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι Ελληνικό. Πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκό.
5. Στην ερώτησή σας την περασμένη εβδομάδα προς τον Υπουργό Πολιτισμού, χαρακτηρίζετε αδιανόητο να μην υπάρχει ανταποδοτικότητα από τα έσοδα του ΤΑΠΑ, για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ρόδου. Για ποιο λόγο κ. Κόνσολα θεωρείτε πως αυτό το αδιανόητο της ανταποδοτικότητας, δεν ήταν επί σειρά ετών και αυτονόητο;
Αποδεδειγμένα δεν ήταν αυτονόητο. Ίσως, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια οργανωμένη, συνεχής και συγκροτημένη διεκδίκηση από την πλευρά μας. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Δωδεκανήσου αποφέρουν μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο σε ετήσια βάση. Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, όταν υπάρχει ελλιπής ανάδειξη ή συντήρηση των μνημείων. Όταν υπάρχει αυτή η εικόνα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, να θεσμοθετηθεί, με συγκεκριμένο ποσοστό η ανταποδοτικότητα.
6. Πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή έχει κλείσει;
Το θέμα ανοιγοκλείνει από κάποιους. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και κυρίως να υπάρχει μια μεγάλη τοπική συμμαχία που θα υπερασπιστεί το μέλλον και την προοπτική των νησιών μας.
Υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που δεν αποτελούν προνόμιο αλλά ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα των ιδιαίτερων προβλημάτων που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και τη γεωγραφική ασυνέχεια αλλά και του υψηλού κόστους μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών.
7. Πόσο δύσκολο για έναν βουλευτή είναι να ψηφίζει «Ναι» σε περιπτώσεις που αυτό το «Ναι» σημαίνει περικοπές στο βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής των πολιτών;
Να χαϊδεύεις αυτιά είναι ο εύκολος δρόμος. Ο δρόμος της ευθύνης είναι ο δύσκολος δρόμος. Η χώρα πρέπει να τραβήξει μια μεγάλη οριζόντια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Οι πολίτες θέλουν να δουν να υλοποιείται ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης της χώρας και της οικονομίας. Αυτό το σχέδιο δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μόνο της κυβέρνησης.
Είναι υπόθεση όλων, απαιτεί εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση.
Η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μια ισχυρή Ελλάδα με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.
8. Βλέπετε πιθανότητα πρόωρων εκλογών; Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι οι εκλογές αποτελούν τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας; Εκλογές μπορεί να γίνουν, την άλλη μέρα το πρωί, όμως, τα προβλήματα θα είναι πάλι εδώ και δεν θα λυθούν με τις υποσχέσεις και το λαϊκισμό. Ούτε βέβαια με τυχοδιωκτικές επιλογές.
Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η διολίσθηση σε μία περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι η εθνική συνεννόηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπολογίζει τη φθορά που προκαλεί στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται που οδηγεί η όξυνση και ο διχασμός. Πιστεύω ότι οι βουλευτές δεν εκβιάζονται, θα αποφασίσουν με γνώμονα τη συνείδησή τους, θα στηρίξουν ένα Πρόεδρο που θα ενώνει τους Έλληνες, θα διασφαλίσουν τους θεσμούς και τη σταθερή πορεία της χώρας.