Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων στο Μουσείο Μπελένη, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πολύτιμα Λαογραφικά και Πολιτιστικά Εκθέματα της ιστορίας της Λέρου.
   
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη επαναλειτουργίας  του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λέρου αλλά και στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του Ναού της Αρτέμιδος.
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής τονίζει:
 
«Η ανάδειξη των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Λέρου, συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη και την ιστορία του νησιού.
 
Είναι απαράδεκτο εδώ και πέντε χρόνια να μην λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου, μέρος της ευθύνης φέρει και η δική μας κυβέρνηση. 
 
Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία θα αντιληφθεί την ανάγκη αυτών των παρεμβάσεων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέρου. ʼλλωστε, αν καταστούν επισκέψιμα, πέρα από την αναβάθμιση της εικόνας του νησιού απέναντι στους επισκέπτες του, θα αποφέρουν και δημόσια έσοδα.
 
    
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μάνου Κόνσολα  έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο  Υπουργό  Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
 
ΘΕΜΑ: «Επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λέρου και αποκατάσταση του κτιρίου που στεγάζει το  Μουσείο Μπελένη.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η πολιτισμική και ιστορική σημασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Λέρου είναι τεράστια και ανεκτίμητη.
Συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
 
Η προστασία, η διατήρηση της φυσιογνωμίας των μουσειακών και αρχαιολογικών χώρων  και η αξιοποίησή τους συντείνουν, επίσης, στην τουριστική ανάπτυξη της Λέρου.
 
Το κτίριο, που στεγάζει το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο,  σύμβολο της Λαογραφικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, χρήζει άμεσης αποκατάστασης αφού αντιμετωπίζει  σοβαρά προβλήματα.
 
Η  υγρασία  θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλα τα εκθέματα του Μουσείου. Βιβλία, Παρτιτούρες, Παραδοσιακές Στολές, Μουσικά Όργανα, είναι μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.
 
Τα παλιά κουφώματα, τα επιχρίσματα αλλά και τα ξύλινα πατώματα του κτιρίου που στεγάζεται το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο χρήζουν άμεσης  φροντίδας και αποκατάστασης.
  
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου, έχει, επίσης, αναστείλει τη  λειτουργία του τα τελευταία 5  χρόνια, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ  δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση για πρόσληψη προσωπικού.
   
Ένα ακόμα αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, ο Ναός της Αρτέμιδος έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και  στους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 
 
Η περίφραξη με συρματόπλεγμα, η παντελής έλλειψη ασφάλειας και προστασίας  αλλά και η εγκατάλειψη του μνημείου συνιστούν μία απαξιωτική και απαράδεκτη εικόνα.
 
Είναι δεδομένο ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο.
 
2.Εάν προτίθεται να προβεί σε προκήρυξη θέσεων εργασίας για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου.
 
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία και ανάδειξη του Ναού της Αρτέμιδος.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου