Η πολιτισμική και ιστορική σημασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Λέρου είναι τεράστια και ανεκτίμητη.
Συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
 
Η προστασία, η διατήρηση της φυσιογνωμίας των μουσειακών και αρχαιολογικών χώρων και η αξιοποίησή τους συντείνουν, επίσης,  στην τουριστική ανάπτυξη της Λέρου.
 
Το κτίριο, που στεγάζει το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο,  σύμβολο της Λαογραφικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, χρήζει άμεσης αποκατάστασης αφού αντιμετωπίζει  σοβαρά προβλήματα.
 
Η  υγρασία  θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλα τα εκθέματα του Μουσείου. Βιβλία, Παρτιτούρες, Παραδοσιακές Στολές, Μουσικά Όργανα, είναι μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.
 
Τα παλιά κουφώματα, τα επιχρίσματα αλλά και τα ξύλινα πατώματα του κτιρίου που στεγάζεται το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο χρήζουν άμεσης  φροντίδας και αποκατάστασης.
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου, έχει, επίσης, αναστείλει τη  λειτουργία του τα τελευταία 5  χρόνια, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ  δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση για πρόσληψη προσωπικού.
   
Ένα ακόμα αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, ο Ναός της Αρτέμιδος έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και  στους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 
 
Η περίφραξη με συρματόπλεγμα, η παντελής έλλειψη ασφάλειας και προστασίας  αλλά και η εγκατάλειψη του μνημείου συνιστούν μία απαξιωτική και απαράδεκτη εικόνα.
 
Είναι δεδομένο ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μπελένη στη Λέρο.
 
2.Εάν προτίθεται να προβεί σε προκήρυξη θέσεων εργασίας για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου.
 
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προστασία και ανάδειξη του Ναού της Αρτέμιδος.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου