ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ., κ. Σταύρος Καλαφάτης, προτείνοντας να καθιερωθεί μειωμένο τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ισχύει και για τη βιομηχανία.
 
Οι κ.κ. Κόνσολας και Καλαφάτης προτείνουν τα κριτήρια ένταξης των τουριστικών επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο μέτρο να συνδέονται με την κατανάλωση, τις θέσεις εργασίας αλλά και με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων αυτών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
 
Επισημαίνουν, επίσης, ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ισχύσουν μειωμένα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Είναι κοινή παραδοχή ότι καλώς βρίσκεται σε ισχύ το μειωμένο τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υψηλής και μέσης τάσης, για τις βιομηχανίες.
 
Συνδέεται άμεσα με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
 
Θεωρώ ότι η Πολιτεία και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσουν σε μια ανάλογη κίνηση και προς τη «βαριά μας βιομηχανία», που είναι ο τουρισμός.
 
Το μειωμένο τιμολόγιο για τις τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να συνδεθεί με τις θέσεις εργασίας, υφιστάμενες και νέες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Είναι σαφές ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους θα δώσει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των κ.κ. Κόνσολα και Καλαφάτη, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
ΘΕΜΑ: «Μείωση των τιμολογίων κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος  της ΔΕΗ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, στο πρότυπο του μοντέλου που ισχύει για τις βιομηχανίες»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Τα μειωμένα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υψηλής και μέσης τάσης, που ισχύουν για τις βιομηχανίες, στοχεύουν στη μείωση του ενεργειακού και λειτουργικού τους κόστους αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.
 
Η συγκυρία επιβάλλει να εξεταστεί η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και προς τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που είναι ο τουρισμός.
 
Το μέτρο του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορεί να έχει εφαρμογή και στις τουριστικές επιχειρήσεις, με κριτήρια την κατανάλωση αλλά κυρίως τις θέσεις εργασίας αυτών των επιχειρήσεων.
 
Αναφέρομαι στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα υπάρξει δέσμευση αυτών των επιχειρήσεων.
 
Θεωρώ ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, θα συμβάλλει στη διατήρηση και στην αύξηση των θέσεων εργασίας και θα μειώσει το λειτουργικό και μη μισθολογικό κόστος αυτών των επιχειρήσεων.
 
Οι συνθήκες ευνοούν την εφαρμογή αυτού του μέτρου από τη ΔΕΗ, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και της αντίστοιχης του φυσικού αερίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Εκτιμώ ότι άμεσα θα πρέπει να συσταθεί μία ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΕΗ, του Υπουργείου, του ΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, προκειμένου να εξετάσει και να αναλύσει τα δεδομένα που συνδέονται με την εφαρμογή αυτής της πρότασης.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
1.Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επέκταση του μέτρου του ειδικού τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος, που ισχύει για τις βιομηχανίες, στις τουριστικές επιχειρήσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μάνος Κόνσολας       Βουλευτής Δωδεκανήσου
Καλαφάτης Σταύρος        Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης