Μετά την καταγραφή που έκαναν τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου, το συνολικό ποσό που απαιτείται για την αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών είναι 577.433, 67 ευρώ με τη δημοτική ενότητα Ιαλυσού να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος αφού εκεί επλήγησαν 226 νοικοκυριά από τα 272 της συνολικής καταγραφής.
 
Σε δήλωση του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει: 
 
«H Πολιτεία, 4 μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή που έπληξε τη Ρόδο, οφείλει να πράξει το αυτονόητο και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. 
 
Ελπίζω να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτήν που επιδείχθηκε απέναντι στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες. 
 
Οι άνθρωποι αυτοί αδικήθηκαν, έτυχαν άλλης συμπεριφοράς από αυτήν που έτυχαν πλημμυροπαθείς σε άλλες περιοχές. 
 
Ελπίζω το Υπουργείο Εργασίας να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να κινηθεί άμεσα. Αυτό το σκοπό άλλωστε υπηρετεί και η πρωτοβουλία που ανέλαβα να φέρω το θέμα στη Βουλή».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής: 
 
 Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
Κύριο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
 
 
ΘΕΜΑ : ”Επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των αποζημιώσεων στα νοικοκυριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Ρόδο” 
 
Κύριε Υπουργέ, 
 
Οι βιβλικές καταστροφές που έπληξαν τη Ρόδο, στο διάστημα από την 22α έως την 26η Νοεμβρίου 2013,πέρα από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 
 
Η Πολιτεία δεν συνέδραμε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ούτε και τις αντιμετώπισε με τα κριτήρια που αντιμετώπισε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες σε άλλες περιοχές όπως π.χ στον Έβρο. 
 
Δεν προχώρησε στο ”πάγωμα΄΄ για ένα εξάμηνο των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να τους δοθεί ο χρόνος να επουλώσουν τις πληγές τους χωρίς να επωμίζονται τα συγκεκριμένα βάρη και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία. 
 
Ζημιές και μάλιστα εκτεταμένες υπέστησαν και οι οικοσκευές νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής των συνεργείων που συνέστησε ο Δήμος Ρόδου, στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού υπέστησαν ζημιές 226 νοικοκυριά, στις Πεταλούδες 11, σε Αφάντου και Καλλιθέα 27 και στη Λίνδο 8. 
 
Το συνολικό ποσό που απαιτείται για τις αποζημιώσεις των οικοσκευών αυτών των νοικοκυριών ανέρχεται σε 577.433, 67 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά και να αποκτήσουν τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό τους. 
 
Είναι δεδομένο ότι οι 4 μήνες που έχουν περάσει, επιτείνουν το πρόβλημα. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων για τις οικοσκευές στα πληγέντα νοικοκυριά και αν προτίθεται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία. 
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μάνος Κόνσολας