Την έντονη αντίθεσή του στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση, εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η κυβέρνηση καταργεί την επιπλέον μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ή και υπηρετούν σε δυσπρόσιτες – απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, κυρίως, των νησιών μας.

Ουσιαστικά, καταργούν το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε διπλή μοριοδότηση για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία στις νησιωτικές περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού στην άγονη γραμμή του Αιγαίου θα προσμετράται, από εδώ και πέρα, όσο και η προϋπηρεσία ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο της Αθήνας.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα στελέχωσης των σχολείων στις δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές από τη στιγμή που αφαιρεί κάθε κίνητρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Συνέδεσε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τη μοριοδότηση εκπαιδευτικών που ανήκουν σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, προκειμένου να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

Κατέθεσε, μάλιστα, στα Πρακτικά, σύνολο καταγγελιών και εκκλήσεων από εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, όπως της Κάσου, της Καρπάθου, των Λειψών και της Πάτμου, με ψηφίσματά τους να ακυρωθεί το νομοσχέδιο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικός που θα δεχθεί να υπηρετήσει σε αυτά τα νησιά.

Ο Μάνος Κόνσολας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην τουριστική εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι:

– Ακύρωσε τη δημιουργία Ερευνητικού  Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, που είχε περάσει με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

– Ακύρωσε τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο, το μετέφερε στη Χίο και το αποτέλεσμα είναι να υπολειτουργεί.

– Δεν έκανε τίποτα και για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ. Μετά από τέσσερα χρόνια ούτε το πρόγραμμα σπουδών κατάφερε να αλλάξει και να το προσαρμόσει στις σύγχρονες συνθήκες, πόσο  μάλλον να αντιμετωπίσει  θεσμικά και πρακτικά ζητήματα. Ζήτησε την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, τον εκσυγχρονισμό της και την παροχή διαβαθμισμένου πτυχίου, καθώς είναι οι μόνες παραγωγικές σχολές στη χώρα που δεν συνδέονται με κριτήρια αναβάθμισης ενώ είναι οι μόνοι απόφοιτοι που μπαίνουν με Πανελλήνιες, αλλά δεν έχουν διαβαθμισμένο επίπεδο.