Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται σε τρεις Υπουργούς με αντικείμενο τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για τη δημιουργία χώρου παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο Φυτώρειο της Περιφέρειας.


Παράλληλα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και ως αναφορά σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υπογράφει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά υπεύθυνες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους Υπουργούς και την κυβέρνηση τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια, εκτός του ότι θα ήταν ολέθρια, προκαλεί και ερωτηματικά με δεδομένο ότι η Ρόδος δεν έχει μεταναστευτικές ροές και οι ελάχιστοι που έχουν έρθει μπορούν να διεκπεραιωθούν αλλού ή όσοι έτυχαν παροχής ασύλου μπορούν να μείνουν σε κατοικίες.

Επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος αφού βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του Φυτώρειου της Περιφέρειας, το οποίο επισκέπτονται σχολεία για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ δεν πληρούνται και οι όροι ασφαλείας.

Παράλληλα, βρίσκεται κοντά σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος χιλιάδων τουριστών. Πέραν του γεγονότος, βέβαια, ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, που, θεωρητικά, θα εγκατασταθούν οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, είναι εγκαταλελειμμένες και δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Ο Μάνος Κόνσολας υπενθυμίζει, επίσης, ότι από το 2016 έχει υποβληθεί αίτημα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Φυτώρειου.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας ζητά απάντηση για το αν έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για να παραχωρηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή παράνομων μεταναστών και προσφύγων και θέτει το ερώτημα για το αν έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει απάντηση στο αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει υποβληθεί από το Νοέμβριο του 2016 προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για την παραχώρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με δεδομένο ότι βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του Φυτώρειου της Περιφέρειας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

18.01.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΓΚΑΤΑΣΑΣΕΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ