Από την απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτηση του Βουλευτή προκύπτει ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις για τα πάγια και το φυτικό κεφάλαιο των αγροτών που υπέστη καταστροφές από την πυρκαγιά της 18ης Ιουνίου.
 
Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου οι αποζημιώσεις αυτές, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.
 
Δηλαδή, δεν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αποτυπώνεται στην απάντηση προς το Βουλευτή, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στα Δωδεκάνησα, επικαλούμενο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
 
Στην απάντηση, όμως, του Υπουργείου αποκαλύπτεται και το μέγεθος της κυβερνητικής αδράνειας για το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια.
 
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψουν την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες από τα ελάφια.
 
Συγκεκριμένα απαιτούνται:
 
– Επιστημονική μελέτη
– Αναλογιστική μελέτη για το οικονομικό κόστος
– Έκδοση ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
 
Το θέμα είχε αναδείξει με νέα ερώτησή του ο κ. Κόνσολας ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων αλλά ακόμα…περιμένει την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Κάποιες φορές ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποδίδει.
Αποκαλύπτεται ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις πυρκαγιές, είναι σαν το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του κ.Τσίπρα: Λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.
 
Το χειρότερο, όμως, είναι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία για τις αποζημιώσεις που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειες.
 
Υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, η τύχη των  οποίων  αγνοείται. 
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως η συνύπαρξη ανθρώπων και ελαφιών, να οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις, όπως απέδειξε και η δολοφονία των άτυχων ζώων».