Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ή την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος για να αναγνωριστεί η Κάσος ηρωικό νησί.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι υπάρχει μια ισχυρή νομιμοποιητική βάση στο αίτημα για την αναγνώριση της Κάσου σε ηρωικό νησί, μετά και από τη δημόσια αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.

Σχετικό αίτημα, διαχρονικά, έχει εκφράσει ο Δήμος Κάσου.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας κατέθεσε αναφορά στον Υπουργό Εσωτερικών το έγγραφο του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου, κ. Μηνατσή Γιάννη που πρόσφατα κατέθεσε στον Υπουργό για την επίσημη ανακήρυξη της Κάσου ως «ηρωικό νησί».

Η Κάσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπευλευθερωτικό αγώνα από τον οθωμανικό ζυγό, στηρίζοντας ακόμα και τον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.

Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι η Κάσος πλήρωσε  βαρύ τίμημα, αφού στις 28 Μαΐου του 1824, ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος με χιλιάδες στρατιώτες πραγματοποίησε απόβαση στο νησί, που οδήγησε στη σφαγή περισσότερων από 2 χιλιάδων κατοίκων και στον ξεριζωμό όσων απέμειναν ζωντανοί.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι η αναγνώριση της Κάσου σε ηρωικό νησί αποτελεί οφειλόμενη τιμή για την ιστορία του νησιού.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

17.07.2017, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ΣΕ ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ