Επικριτικός προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της Βουλής, ήταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
«Η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στο δικαίωμα εξουσιοδότησης στον κ. Τσίπρα να υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Όσοι συναινέσουν θα είναι συνυπεύθυνοι», επισήμανε ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε:

«Ανέβηκε στην εξουσία διχάζοντας τους Έλληνες και τώρα που χάνει την εξουσία επιχειρεί να διχάσει πάλι τους Έλληνες.
Η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας υπονομεύει και τη σύνθετη ονομασία αλλά και την έννοια του erga omnes, ενώ ενισχύει τον αλυτρωτισμό.
Γιατί εδώ θα έχουμε ένα κράτος που θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και θα κατοικείται από πολίτες που θα χαρακτηρίζονται «Μακεδόνες» και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία και επισήμανε:
Ο κ. Πρωθυπουργός έχει εργαλειοποιήσει δύο ζητήματα.
Το ένα είναι το μεταναστευτικό και το άλλο το ζήτημα των Σκοπίων.
Τα χρησιμοποιεί επιδιώκοντας να πάρει ανταλλάγματα σε ένα άλλο πεδίο.
Ποιο είναι αυτό;
Να τον αφήσουν να διακινεί το αφήγημα του περί «καθαρής εξόδου» κάνοντας, βεβαίως, και οι άλλοι τη δουλειά τους.
Τον κ. Τσίπρα δεν τον απασχολούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας αλλά και των εθνικών συμφερόντων που προκύπτουν από αυτά που έχει αποδεχθεί και συνομολογήσει στο μεταναστευτικό και στο ζήτημα των Σκοπίων.
Για αυτόν είναι απλά εργαλεία.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελεί το όχημα που θα χρησιμοποιήσει ο αλυτρωτισμός τα επόμενα χρόνια.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο μόνιμος και διαρκής εγκλωβισμός χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, σε έναν ευαίσθητο εθνικό χώρο, υποκρύπτει κινδύνους.
Ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι θα τον κρίνει η ιστορία.
Τέτοια Λουδοβίκειο λογική δεν είχε αναπτύξει κανένας άλλος Πρωθυπουργός στο παρελθόν, όταν χειριζόταν εθνικά θέματα.
Η αλαζονεία και η αμετροέπεια συναντώνται πλέον με τις μειοψηφικές και εθνομηδενιστικές αντιλήψεις σε αυτή τη νοοτροπία.
Η κυβέρνηση έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η πλειοψηφία αυτή θα εκφραστεί».