Ανέτοιμη αποδείχθηκε η κυβέρνηση στο ζήτημα της ενεργοποίησης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τουρισμό, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του στα νησιά: Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών μας και ιδιαίτερα αυτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του μεταναστευτικού.

Στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του προγράμματος από τις 30 Απριλίου, αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμα να γίνει δυνατό, αφού το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν σταλούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να πάρει την τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα, που αφορά σε επτά (7) νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) και θα έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης που είχα καταθέσει και την απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Εξωτερικών.

6.05.2019, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ_ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ