Ο κ. Κόνσολας ζητά την ενίσχυση με εποχικό προσωπικό των ελληνικών προξενικών αρχών, μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι χώρες της συνθήκης Schengen.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που ζητά ο κ. Κόνσολας από την κυβέρνηση.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά, επίσης, ενημέρωση για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών στα ελληνικά προξενεία, αφού το νέο σύστημα χορήγησης βίζας VIS, απαιτεί ειδικές προδιαγραφές.
 
Παράλληλα, θέτει ερώτημα για την λειτουργία των 10 νέων κέντρων λήψης αιτήσεων και των VIP Lounges για να διευκολύνονται οι Ρώσοι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
 
Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Χρειάζεται ευελιξία και ταχύτητα.
 
Περιμένω από το Υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση, ώστε να μπορούν να προσληφθούν εποχικοί υπάλληλοι στα ελληνικά προξενεία και να υπάρχει ταχύτερη διεκπεραίωση στη χορήγηση βίζας στους Ρώσους τουρίστες.
 
Ο χρόνος κυλάει, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
 
Αν θέλουμε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία πρέπει να κινηθούμε με άλλες ταχύτητες, να προσθέσουμε νέες υποδομές και υπηρεσίες για τη χορήγηση βίζας και να ενισχύσουμε τις προξενικές αρχές με προσωπικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εξωτερικών
 
ΘΕΜΑ: «Νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με εποχικό προσωπικό των ελληνικών προξενικών αρχών στις χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε στις 4.01.2016 σας είχα καταθέσει σχετική Ερώτηση με θέμα «Ενίσχυση με προσωπικό των ελληνικών προξενείων προκειμένου να ανταποκρίνονται με ταχύτητα στα αιτήματα θεώρησης κάρτας εισόδου στη χώρα μας».
 
Στην Ερώτησή μου, απαντήσατε στις 19.01.2016 αναφερόμενος σε μια σειρά πρωτοβουλιών και προθέσεων του Υπουργείου σας προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας σε τουρίστες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη ρωσική αγορά.
 
Με δεδομένο ότι το νέο σύστημα VIS για την έκδοση τουριστικών θεωρήσεων απαιτεί νέες υποδομές και περισσότερο προσωπικό είναι σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και ευελιξία.
 
Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών και να εκμεταλλευτούμε την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
 
Επανέρχομαι, σήμερα, για να θέσω μια σειρά ερωτημάτων για την πρόοδο της διευκόλυνσης των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στους τουρίστες από τη Ρωσία, αλλά και από τρίτες χώρες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Πότε προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να μπορούν να προσληφθούν εποχικοί υπάλληλοι στις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος;
Σας επισημαίνω ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται από όλες τις χώρες της συνθήκης Schengen.
 
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα τρία ελληνικά προξενεία στη Ρωσία, απαραίτητη προϋπόθεση για να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας λόγω των προδιαγραφών που θέτει το νέο σύστημα VIS;
 
3. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η λειτουργία των 10 νέων κέντρων λήψης αιτήσεων για τη χορήγηση βίζας και των VIP Lounges;  
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου