Το μεταναστευτικό πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στα νησιά που η κυβέρνηση επέβαλε τη δημιουργία των hot spot, έχει προκαλέσει και σωρεία άλλων προβλημάτων στην αυτοδιοίκηση και στις κρατικές δομές.
         
Στην Κω, το Λιμεναρχείο έχει κατασχέσει 652 σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων έως σήμερα. Παράλληλα, έχει κατασχεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξωλέμβιων μηχανών.
         
Προκαλεί εντύπωση η αδιαφορία: 
         
1ον : Του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης διαχείρισης δημόσιου υλικού, που καθυστερούν τη διαδικασία δημοπράτησης των κατασχεμένων σκαφών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο, ενώ, όσα σκάφη δεν δημοπρατηθούν θα καταστραφούν προκειμένου να μην καταστούν εστία μόλυνσης για το λιμάνι της Κω και να κινδυνεύουν με βύθιση.
         
2ον: Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των Λιμενικών Αρχών που ενημερώνουν για τους κινδύνους αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από την παραμονή των κατασχεμένων σκαφών στο λιμάνι του νησιού.
         
Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύεται η μετακίνησή τους, ενώ πολλά από αυτά βυθίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα έξοδα ανέλκυσής τους επωμίστηκαν ο Δήμος Κω και το Λιμενικό Ταμείο.
         
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό, το λιμάνι της Κω δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, δεν είναι χωματερή ούτε νεκροταφείο σκαφών.
          
Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
 
         
1. Για ποιο λόγο καθυστερεί από τη Διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού του Υπουργείου Οικονομικών η δημοπράτηση των 652 κατασχεμένων σκαφών και των εξωλέμβιων μηχανών που κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κω, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων για το δημόσιο;
         
2.  Αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολυήμερη ή και πολύμηνη παραμονή αυτών των σκαφών στο λιμάνι της Κω, από το οποίο διακινούνται χιλιάδες επισκέπτες; Γνωρίζει ότι έχουν βυθιστεί αρκετά από αυτά δημιουργώντας κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια του λιμανιού; Προτίθεται να συνδράμει οικονομικά το Λιμενικό Ταμείο Κω στις δαπάνες ανέλκυσης;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου