Ο κ. Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νίσυρο, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, όπως ο Δήμος Κάσου που δεν έχει ούτε έναν διοικητικό υπάλληλο.
 
Αυτή τη στιγμή, η έλλειψη υπαλλήλου σημαίνει ότι ο Δήμος Κάσου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους δημότες του, δεν μπορεί να λειτουργήσει το δημοτολόγιο, το μητρώο αρρένων και να αποσταλούν εκλογικοί κατάλογοι.
 
Το παραπάνω, σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν εντάλματα από το Δήμο, κάτι που έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία του νησιού.
 
Ο Δήμος Κάσου, η οργανική δύναμη του οποίου είναι 22 υπάλληλοι, έφτασε στο σημείο να μην έχει ούτε έναν υπάλληλο.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να δει την πραγματικότητα. Να ασχοληθεί, επιτέλους, με τα πραγματικά προβλήματα.
 
Οφείλει να εξαιρέσει τους μικρούς και ακριτικούς νησιωτικούς δήμους από την απαγόρευση προσλήψεων.
 
Οφείλει να θεσπίσει κίνητρα μοριοδότησης για την κάλυψη των κενών θέσεων στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης στους μικρούς νησιωτικούς δήμους και στις δυσπρόσιτες περιοχές.
 
Οφείλει να υιοθετήσει το αίτημα της ΚΕΔΕ να μην υπάρχουν αποσπάσεις ή μεταθέσεις προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου προέλευσης, γιατί έτσι δημιουργούνται τα κενά και οι ελλείψεις προσωπικού σε μικρούς και απομακρυσμένους δήμους.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κάσου και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού.
 
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί; 
 
3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει:
 
α) Την εξαίρεση των μικρών νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων;
 
β) Την υιοθέτηση κινήτρων αυξημένης μοριοδότησης για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς και δυσπρόσιτους δήμους;
 
γ) Την πρόβλεψη ότι για κάθε απόσπαση ή μετάθεση προσωπικού θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δήμου προέλευσης, προκειμένου να μη δημιουργούνται κενά και οριακές καταστάσεις, όπως αυτή που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Κάσου;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου