Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την κυοφορούμενη κατάργηση των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων) σε Ρόδο, Κω και Λέρο.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι, για μία ακόμα φορά, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται, όταν νομοθετούν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας. Δεν γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ό, τι αφορά στην κτηματογράφηση, στα Δωδεκάνησα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την πολύχρονη ιταλική κατοχή.

Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία διαβούλευσης με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ρόδου και Κω, το ΤΕΕ και τους τοπικούς φορείς τονίζοντας ότι στα Δωδεκάνησα, δεν μπορεί να επιχειρηθεί, με αυτό τον τρόπο, η κατάργηση του κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση των κτηματολογικών τόμων και η ψηφιοποίησή τους.

Ιδιαίτερα όταν η εγκατάλειψη των κτηματοτολογικών γραφείων Ρόδου και Κω από την Πολιτεία, δημιουργεί συνειρμούς ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κίνηση.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε:

«Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, την κατάσταση που επικρατεί στα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω;

Την έλλειψη προσωπικού, μηχανοργάνωσης αλλά και την αδυναμία υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την εξυπηρέτηση δικηγόρων, τεχνικών αλλά και πολιτών;

Γνωρίζετε ότι υπάρχει αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικών και κτηματογραφικών πράξεων;

Γνωρίζετε τα ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετωπίζουν δικηγόροι αλλά και τεχνικοί στην έρευνα; Γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις συναλλαγές;

Πως θα εξυπηρετούνται πολίτες, δικηγόροι και τεχνικοί με ένα κτηματολογικό γραφείο στα Δωδεκάνησα; Γνωρίζετε τι σημαίνει μετακίνηση στα νησιά;».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε δύο ζητήματα:

α) Να προχωρήσει η μηχανοργάνωση των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω και η ενίσχυση τους με προσωπικό.

Μηχανοργάνωση σημαίνει νέες τεχνολογίες, σημαίνει κατηγοριοποίηση σε μεταβιβάσεις της κυριότητας, στα βάρη που μπορεί να έχει το ακίνητο, στις χρήσεις γης, στην αντικειμενική αξία.

β) Να αντιμετωπιστούν με την υιοθέτηση βέλτιστων και ευέλικτων πρακτικών τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην καταχώρηση κτηματολογικών πράξεων αλλά και στην έρευνα από δικηγόρους και τεχνικούς.

Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μηχανοργάνωση και ταυτόχρονα να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν φωτοαντίγραφα των κτηματολογικών τόμων από δικηγόρους στο πλαίσιο κτηματολογικής έρευνας που διεξάγουν κατ’ εντολή πελάτη τους.

Ο Μάνος Κόνσολας αναγνώρισε ότι το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά τόνισε παράλληλα:

«Στο πλαίσιο, όμως, του διαλόγου με τους θεσμούς σε ό, τι σχετίζεται με την κατάρτιση των σχετικών νόμων, η κυβέρνηση έχει το καθήκον και την υποχρέωση να αναδείξει και να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο κτηματολόγιο των νησιών της Δωδεκανήσου και οφείλονται στην κατοχή των νησιών από Τούρκους και Ιταλούς και από το γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό το 1947.

Υπάρχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα για να αποφευχθούν οριζόντιες νομοθετικές κινήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου.
Εάν δεν λάβετε υπόψιν σας αυτές τις ιδιαιτερότητες θα βρεθεί το δημόσιο να διεκδικεί περιουσίες πολιτών, όπως συμβαίνει ήδη στη Σύμη.
Αναρωτιέμαι τι θέλετε να κάνετε;
Θέλετε, μήπως, να προχωρήσετε σε νέα κτηματογράφηση στα νησιά της Δωδεκανήσου;
Και τι θα γίνει με τις καταγραφές από το 1923 που χρονολογούνται από την Ιταλική κατοχή;
Μήπως με αυτό τον τρόπο και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με τους δασικούς χάρτες, επιχειρείτε να μεγιστοποιήσετε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, διεκδικώντας ιδιωτικές περιουσίες;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ούτε έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του κ. Κόνσολα.

Περιορίστηκε απλά να αναφέρει, γενικώς και αορίστως, ότι στην κατάθεση του νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο θα ληφθεί υπόψιν η έννοια της νησιωτικότητας.