Διαμορφώνει το περίγραμμα ολοκληρωμένων πολιτικών για τη Ναυτιλία, τη Ναυτική Εκπαίδευση, ένα νέο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα, επιχειρεί μία ουσιαστική θεσμική παρέμβαση στα ζητήματα που άπτονται της Νησιωτικότητας.

Μετά από παλινωδίες και λανθασμένες επιλογές, η επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας ήταν μία επιβεβλημένη κίνηση.

Η Ναυτιλία μαζί με τον Τουρισμό, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, παράγουν πλούτο για τη χώρα.

Θα ήταν οξύμωρο να είναι ενταγμένα, ως τομείς πολιτικής ευθύνης και άσκησης πολιτικής, σε άλλα Υπουργεία.

Θεωρώ πως ήταν λανθασμένη, επίσης, και η ένταξη του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποστέρησε το Λιμενικό Σώμα από την όσμωση και την επαφή με το φυσικό του χώρο, ένα λάθος, όμως, που αποκαταστάθηκε.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία του Λιμενικού Σώματος επιβεβαιώνει ότι ο φυσικός του χώρος είναι εντός των πλαισίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο ανήκει διαχρονικά.

Μπορώ να σας μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία από τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο.

Εκεί που το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δίνει μάχες καθημερινά, για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας.

Θέλω, από το βήμα της Βουλής, να αποδώσω τα εύσημα στη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού για την προσπάθεια που κάνει, και τις επιτυχίες που συνοδεύουν αυτή την προσπάθεια στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα, με ένα σύντομο και επιγραμματικό τρόπο, να αναφερθώ στα κυριότερα σημεία αυτού του νομοσχεδίου.

Πρώτα και κύρια

, στην ανάγκη στήριξης της ναυτιλίας, μέσα από την διευκόλυνση προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Με την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, ώστε το Υπουργείο Ναυτιλίας να αποτελεί τον μοναδικό και κυρίαρχο φορέα που θα αδειοδοτεί και θα εγκρίνει το κανονιστικό πλαίσιο.

Δεύτερον

, θα ήθελα να αναφερθώ στην ναυτική εκπαίδευση.

Πρέπει να στηριχθεί το ναυτικό επάγγελμα.

Θεωρώ, ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η διάταξη που υποχρεώνει, κατά αντιστοιχία, τις ναυτιλιακές εταιρείες να προσλαμβάνουν σπουδαστές των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού για την πρακτική τους εξάσκηση, όπως και η διάταξη για την ίδρυση Γραφείου Σταδιοδρομίας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τρίτον

, σημαντική είναι η δημιουργία Εθνικού Λιμενικού Συστήματος.

Κάποιοι έχουν δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο κ. Υπουργός, πολύ ορθά, είπε ότι θα πρέπει να δούμε πέρα από τα σχήματα της ιδιωτικοποίησης ή της αξιοποίησης των λιμανιών.

Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο…

Και το δάσος, ο πραγματικός στόχος, περικλείεται σε δύο λέξεις.

Ανάπτυξη και απασχόληση.?

Έσοδα για το δημόσιο και δουλειές για τους ανέργους.

Μέσα από τις μελέτες βιωσιμότητας και τα master plan των λιμανιών θα αναδειχθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης, οι ανάγκες ενίσχυσης των υποδομών, οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Θετική είναι και η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, που θα έχει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Θα αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή, που και αυτή θα αξιολογηθεί και δεν θα παραμένει ανεξέλεγκτη.

Στόχος είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις στα λιμάνια, αντιλαμβάνονται όλοι ότι ένα εξαιρετικά περιορισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μπορεί να εξασφαλίσει επενδύσεις, έργα και νέες υποδομές.

Είναι δεδομένο ότι το πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων θα διαμορφωθεί μαζί με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

Θέλω να αναφερθώ και στο θέμα των θαλάσσιων ενδομεταφορών, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου, αλλά και γενικότερα στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κρίση στον τομέα της ακτοπλοΐας.

Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να δούμε με άλλη οπτική το κομμάτι των θαλάσσιων μεταφορών.

Η επιβίωση της ακτοπλοΐας, περνάει μέσα από αυτή τη νέα οπτική.

Την απαλλαγή του εισιτηρίου από επιβαρύνσεις που αυξάνουν την τιμή του.

Τη συνειδητοποίηση από όλους, και κυριολεκτώ σε αυτό, των δυσκολιών.

Την αξιοποίηση των πόρων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για να διασφαλίσουμε τις μεταφορές και τη θαλάσσια συγκοινωνία στα νησιά μας.

Στη διαδικασία σχεδιασμού των δράσεων αλλά και της διοχέτευσης των πόρων εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πρέπει να δούμε ολιστικά και με όρους βιωσιμότητας, το ζήτημα των θαλάσσιων μεταφορών στο Αιγαίο.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με όρους του παρελθόντος.

Θα προχωρούσα ένα βήμα περισσότερο και θα έλεγα ότι η ανάδειξη αυτού του προβλήματος, που δημιουργεί η πολυνησιωτικότητα του Ελλαδικού χώρου και η γεωγραφική ασυνέχεια, επιβάλλει να τεθεί, εμφατικά, σε κορυφαίο επίπεδο και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την αναφορά μου στο νομοσχέδιο, με τη νησιωτικότητα.

Ως έννοια, αλλά και ως ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών, που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, αναφέρεται στην έννοια της νησιωτικότητας.

Μέχρι σήμερα, η έννοια αυτή αντιμετωπιζόταν σε ένα θεωρητικό και ασαφές επίπεδο.

Είμαι από αυτούς που πρότειναν, υπερασπίστηκαν και διεκδίκησαν τη ρήτρα νησιωτικότητας.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για το άρθρο 33.

Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Στο εξής κάθε σχέδιο νόμου, κάθε τροπολογία ή κανονιστική διάταξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλυση των συνεπειών, που ενδεχομένως θα επιφέρουν, στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιωτικών περιοχών αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Η ανάλυση των συνεπειών θα υποβάλλεται αρμοδίως στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης.

Επιτρέψτε μου, όμως, κύριε Υπουργέ, να παρατηρήσω ότι το σημαντικό αυτό βήμα που γίνεται, με τη θεσμοθέτηση της Ρήτρας Νησιωτικότητας, δεν πρέπει να μείνει ημιτελές.

Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία νέα ολοκληρωμένη, συνολική θεσμική παρέμβαση που να προβλέπει την αυτοματοποιημένη άρση αυτών των συνεπειών που θα καταγράφονται.

Την αυτόματη και άμεση λήψη αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα εξαλείφουν αυτές τις συνέπειες για τις νησιωτικές περιοχές.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν αρκεί να καταγράφουμε τα προβλήματα αλλά πρέπει και να τα λύνουμε.

Σημαντική είναι και η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που χαρακτηρίζεται από αντιπροσωπευτικότητα σε ότι αφορά τη στελέχωσή του και το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει και αποδοτικά αλλά και αποτελεσματικά, δεν θα πρέπει να είναι ένα ασπόνδυλο γραφειοκρατικό μόρφωμα.

Θα ήθελα, όμως, να παρατηρήσω ότι στη στελέχωσή του υπάρχει μία παράλειψη. Η παράκαμψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος του οποίου πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα είχε θέση δικαιωματικά, σε ένα τέτοιο όργανο.

Κομβικό ρόλο μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα διατεθούν πόροι για την έρευνα.

Είναι καιρός να δούμε την ανάπτυξη ενός μοντέλου εφαρμοσμένης έρευνας, αυτό το Ινστιτούτο να κατευθύνει τις τοπικές κοινωνίες στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, να γίνει μία δεξαμενή σκέψης και ουσιαστικός βραχίονας των μικρών νησιωτικών δήμων κατά κύριο λόγο.

Κλείνω με μία σύντομη αναφορά σε μία νέα προοπτική, για την οποία θα ζητήσω στήριξη από όλους τους συναδέλφους μου, ιδιαίτερα αυτούς που κατάγονται από νησιωτικές περιοχές.

Η προοπτική αυτή συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση που θα καταθέσω δημόσια τη Δευτέρα για το σχεδιασμό, τους στόχους και την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός Νησιωτικού Ταμείου, στα πρότυπα του Πράσινου Ταμείου, για τη χρηματοδότηση δράσεων και τη δημιουργία τομεακών προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, στην παροχή πόρων για την πραγματική οικονομία των νησιών, καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνολική μου αποτίμηση είναι ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, θα έχει συνεπώς και τη δική μου θετική ψήφο.

Ευχαριστώ.