«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής γιατί θα αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της επιλογών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 34 του ν.4150 του 2013 θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και προβλεπόταν να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών.

Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Όπως τονίζει στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.

Την ίδια ημέρα, εξήγγειλε την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν υφίσταται αφού η θητεία των μελών του έληξε το Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί, ενώ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Ο Μάνος Κόνσολας απευθύνει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

1ον: Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;

2ον: Τι προτίθεται να κάνει με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

13.02.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΙΔΡΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ