Ο κ. Κόνσολας επισήμανε στην πρωτολογία του ότι ” είναι επιβεβλημένο να προστατεύσουμε τους κανόνες δικαίου και τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο Κράτος. Δεν πρέπει να ωθήσουμε τους πολίτες της Σύμης στη μοναδική λύση που τους έχει απομείνει, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.”
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει κανένα νομιμοποιητικό στοιχείο για τα ακίνητα που ανήκουν στους πολίτες της Σύμης και τα οποία διεκδικεί ατεκμηρίωτα και αυθαίρετα.
 
Ανέφερε ότι η Σύμη ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1947 μετά την ισχύ του αστικού κώδικα αλλά και ότι από πουθενά δεν τεκμαίρεται η ύπαρξη δημόσιας περιουσίας στο νησί ενώ οι πολίτες της Σύμης, εδώ και 65 χρόνια, πληρώνουν στο δημόσιο φόρους από μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες αυτών των ακινήτων.
 
Απαντώντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ.Καλαφάτης χαρακτήρισε ιδιαίτερη την περίπτωση της Σύμης αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για τον τρόπο και τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, αναφέροντας τα ισχύοντα στο νομικό πλαίσιο για το Κτηματολόγιο.
 
Στη δευτερολογία του ο κ.Κόνσολας αντέδρασε τονίζοντας:
 
” Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να υπερβούμε τα εμπόδια του κανονιστικού πλαισίου για να αποκαταστήσουμε μία αδικία (…).
 
Να περνάμε το μήνυμα στον πολίτη ότι  το Κράτος ξέρει ότι ενδεχομένως τον αδικεί αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ότι θα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του.
 
Αυτό είναι το λάθος μήνυμα στο λάθος χρόνο κ.Υπουργέ. Σας ζητώ να επανεξετάσετε το θέμα, να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση που θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα στη Σύμη”.
 
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είναι αποφασισμένος να καταθέσει και να προτείνει την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του Κτηματολογίου και βρίσκεται υπό διαβούλευση αλλά και να στηρίξει ηθικά, έμπρακτα και ουσιαστικά τους πολίτες της Σύμης που αισθάνονται αδικημένοι και βλέπουν τις περιουσίες τους να διεκδικούνται από το Δημόσιο.