Ο Μάνος Κόνσολας, ο οποίος κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με προτάσεις, επισημαίνει σε δήλωσή του:
 
«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος μετά τη θετική προδιάθεση του Υπουργείου Παιδείας, για το ενδεχόμενο ίδρυσης και λειτουργίας ΙΕΚ στη Λέρο, με ειδικότητες προσανατολισμένες στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική προοπτική για το νησί, δίνει ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης στους νέους ανθρώπους που ζουν εκεί.
 
Είναι δεδομένο, επίσης, ότι χρειάζεται ενίσχυση ειδικοτήτων και στα ΙΕΚ Ρόδου, Κω και Καλύμνου και έχοντας καταγράψει τις ανάγκες, κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση στον Υφυπουργό Παιδείας».
 
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του κ. Κόνσολα προς τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Γκιουλέκα, έχει ως εξής:
 
 
Κύριε Υφυπουργέ,
 
Σε συνέχεια της συνεργασίας και των συζητήσεων που είχαμε, σας καταθέτω τα ζητήματα που αφορούν τα ΙΕΚ στο νομό Δωδεκανήσου και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά του Υπουργείου.
Κατά πρώτο λόγο καθίσταται επιβεβλημένη η ίδρυση ενός νέου ΙΕΚ στη Λέρο.
 
Η κατεύθυνση και το γνωστικό αντικείμενο, του υπό ίδρυση ΙΕΚ στη Λέρο, πρέπει να αφορά στον τομέα υγείας.
 
Στο νησί υπάρχει Νοσοκομείο αλλά το Ψυχιατρικό Θεραπευτήριο που η στελέχωσή τους απαιτεί εξειδικευμένες ειδικότητες στον τομέα της υγείας.
 
Πέρα από τα αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλουν την ίδρυση και λειτουργία του, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση αφού θα δοθεί διέξοδος και προοπτική επαγγελματικής επιμόρφωσης και αποκατάστασης σε πολλούς νέους που διαμένουν στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Οφείλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι δεν θα χρειαστεί η δημιουργία νέων υποδομών για τη στέγαση του ΙΕΚ στη Λέρο, αφού η στέγασή του μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ.
 
Θεωρώ δεδομένο, όπως σας επισήμανα και στη σχετική συζήτησή μας, ότι η ίδρυση και λειτουργία ΙΕΚ στη Λέρο έχει πολυσήμαντο χαρακτήρα και πρέπει να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας.
 
Κατά δεύτερο λόγο, σας παραθέτω ειδικότητες που χρήζουν ενίσχυσης, στα ΙΕΚ Ρόδου, Κω και Καλύμνου:
 
ΙΕΚ  ΡΟΔΟΥ  
 
·Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων – Υποδομών
·Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης 
·Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ
 
 
 
ΙΕΚ  ΚΑΛΥΜΝΟΥ  
 
·Νοσηλευτική Τραυματολογία 
·Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης 
·Στέλεχος Μηχ. Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείο 
 
 
 
ΙΕΚ  ΚΩ  
 
·Στέλεχος Μηχ. Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου
·Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
·Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργικής