Ο υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία έχουν ήδη αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορά τους σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες και διενεργώντας συνοριακούς ελέγχους.
 
Γιατί;
 
Γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές εφόσον δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
 
Το ερώτημα είναι: εμείς τι κάνουμε;
 
Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν είναι απλά υπαρκτός, είναι ορατός.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει παθητικός θεατής.
 
Δεν μπορούν, επίσης, να μας κάνουν υποδείξεις και παρατηρήσεις αυτοί που κλείνουν τα σύνορα και εγκλωβίζουν στην Ελλάδα όλους αυτούς τους ανθρώπους.
 
Η χώρα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο καταυλισμό, όπως πολύ σωστά επισήμανε χθες ο υπηρεσιακός Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Μουζάλας, που αποδεικνύεται πολύ πιο σοβαρός και επαρκής από την προκάτοχό του.
 
Είναι θλιβερό ότι ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.
Δέσμιος των ιδεοληψιών του ο κ. Τσίπρας, τάχθηκε χθες, εμμέσως, κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από την Ε.Ε. εναντίον των δουλεμπόρων.
 
Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη δεν έχει κοινό βηματισμό στο μεταναστευτικό και η μία μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και αναστέλλουν τη συνθήκη Σένγκεν, η Ελλάδα κινδυνεύει βρεθεί με 150.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, τις επόμενες μέρες, τους οποίους δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να φιλοξενήσει ούτε να διαχειριστεί.
 
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να δουν την πραγματικότητα και να συνεργαστούν.
 
Αφού δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό, είναι καιρός να αποκτήσουμε Εθνική Πολιτική.
 
Είναι καιρός να τερματιστεί η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όλους, η αίσθηση ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».