Ένα μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους στον Υπουργό Υγείας, από τον Αύγουστο του 2017 ο ΕΟΠΥΥ έχει καταργήσει την εξέταση «Oncotype DX» για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία, δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αν. Υπουργός Υγείας, κ. Πολλάκης, είχε προαναγγείλει το Σεπτέμβριο την έκδοση νέας απόφασης με την οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα.

Έξι μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει εκδοθεί νέα απόφαση, αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση για καμία ασθενή, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται, πλέον, της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, ενώ, ταυτόχρονα, αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Κόνσολας: «πρόκειται για ακραία πράξη κοινωνικής αναλγησίας για μία νόσο που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες».

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.

12.01.2018, Εδώ και 6 μήνες δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού