«Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού»

 

1. Κύριε Κόνσολα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και κατάφερε την αυτοδυναμία ενώ κατέγραψε πολλές νίκες: 12 στις 13 περιφέρειες, μεγάλους δήμους, ευρωεκλογές. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται πλέον τη Ν.Δ. και καθιστούν τον κ. Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Κεντροδεξιάς;

Η πολιτική κυριαρχία κα. Ντόκου, χτίζεται με τις προτάσεις, τη δραστηριότητα και την εικόνα εμπιστοσύνης που εμπνέεις στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε την πολιτική του κυριαρχία σε μια σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες, στις προγραμματικές προτάσεις που κατέθεσε και στη σοβαρότητα και τη συνέπεια που αποπνέει η παρουσία του. Δεν υιοθέτησε ποτέ τον διχαστικό και τοξικό πολιτικό λόγο που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό και συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο αυτό δεν εγκρίθηκε απλά, αλλά αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αλλά και από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

2. Από τη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού όπου ήσασταν αρκετό καιρό, τώρα στη θέση του Υφυπουργού σε ένα νευραλγικό Υπουργείο για την περιοχή μας –και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Οι προτεραιότητές μας, κα. Ντόκου, αποτυπώνονται στις προγραμματικές προτάσεις που διαμορφώθηκαν στον Τομέα Τουρισμού. Αυτές οι προτάσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων στο τουριστικό προϊόν, αποτελούν, πλέον, και προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Στόχος μας είναι η άμεση ένταξη στο ΦΠΑ 13% όλων των προϊόντων και υπηρεσιών της εστίασης, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις αρχικά στο 24% το 2020 και μετά στο 20% για το 2021, αλλά και η επανεξέταση του φόρου διανυκτέρευσης.
Από εκεί και πέρα, για εμάς, είναι άμεση προτεραιότητα η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων, όπως το γκολφ Αφάντου που επιτέλους πρέπει να δούμε να υλοποιείται αυτή η τεράστια επένδυση.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για το νέο χωροταξικό που αποτελεί «λυδία λίθο» για τις επενδύσεις, αλλά και για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά και νέων μορφών τουρισμού, όπως ο Τουρισμός Υγείας, ο θρησκευτικός τουρισμός, το city break κ.α.
Εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες, δεν αυτοσχεδιάζουμε. Έχουμε σχέδιο.

3. Κατά την άποψή σας, υπάρχουν περιθώρια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας;

Η εποχικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τουρισμού μας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους.
Πρώτον, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων που δεν θα απευθύνονται στον εποχιακό, μέχρι σήμερα, χαρακτήρα του τουρισμού μας, αλλά σε ένα άλλο κοινό.
Δεύτερον, μέσα από την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο Τουρισμός Υγείας που, όμως, χρειάζεται ένα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο ή ο θρησκευτικός τουρισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως η Κίνα που είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά με εκατομμύρια επισκέπτες που δεν ταξιδεύουν τις περιόδους αιχμής, αλλά άλλες εποχές του χρόνου.
Αυτό που θα κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση είναι να διαμορφώσουμε το πλαίσιο, να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Θα πρέπει, όμως, σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο να διαμορφώσουμε και να επικαιροποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.

4. Καταφέρατε πάντως μια πολύ μεγάλη πρωτιά, αγγίζοντας τις 18.000 ψήφους! Πέρασε το σύνθημα «Με το Μάνο ξανά πρώτοι»; Τι σημαίνει αυτή η πρωτιά για το Μάνο Κόνσολα;

Την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν την κερδίζεις με συνθήματα, κα. Ντόκου, αλλά με τη δουλειά, την αλήθεια και τη συνέπεια. Η προσωπική εκλογική μου επίδοση είναι η αποτύπωση της σχέσης που έχω χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πολίτες της Δωδεκανήσου. Είναι μια δικαίωση των προσπαθειών μου, αλλά και της επιλογής μου να στηρίζομαι, όλα αυτά τα χρόνια, μόνο στους απλούς πολίτες και σε κανέναν άλλο.
Είμαστε μαζί στις χαρές και στις λύπες, μαζί στα δύσκολα, μαζί στη διαρκή και συνεχή προσπάθεια για τον τόπο μας. Θέλω να πω 18.000 ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που και αυτά θα είναι λίγα. Γιατί με στήριξαν με την καρδιά και την ψυχή τους, προσπέρασαν μηχανισμούς και συστήματα.
Στους πολίτες της Δωδεκανήσου δεν οφείλω απλά πολλά. Τους οφείλω τα πάντα. Και θα δώσω την καρδιά και την ψυχή μου για να δικαιώσω τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.

5. Η Ν.Δ. κέρδισε τέσσερις έδρες στα Δωδεκάνησα και εκτόξευσε τα ποσοστά της πάνω από το 40%! Πώς το ερμηνεύετε αυτό;

Είναι αποδοχή των προγραμματικών μας θέσεων, αλλά και του μηνύματος που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μήνυμα που καταργεί στερεότυπα και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και αναδεικνύει μια άλλη Ελλάδα, τη Δημιουργική Ελλάδα. Η αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα οφείλεται, όμως, και στην προσπάθεια που έκαναν όλοι οι συνυποψήφιοι μου, τους οποίους θέλω να συγχαρώ. Και αυτούς που εξελέγησαν, αλλά και αυτούς που δεν εξελέγησαν.

Το link της δημοσίευσης της Συνέντευξης:

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού»