Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναδεικνύοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει, πλέον, το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι για την έγκριση και υλοποίηση των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής χρειάζονται, πλέον, 21 προαπαιτούμενα που καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα νησιά του Αιγαίου από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Γαληνός» της Περιφέρειας, αλλά και τους ιατρικούς συλλόγους, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλο αυτό το πλέγμα των γραφειοκρατικών προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων.

Η Πολιτεία που η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει με γιατρούς στα νησιά, αφαιρεί, με αυτό τον τρόπο, το δικαίωμα από την αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ιατρικούς συλλόγους, να υλοποιήσουν δράσεις προαγωγής της δημόσιας υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Κάποιοι, ακόμα και σήμερα, δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό το γραφειοκρατικό πλαίσιο είναι ανεφάρμοστο στα νησιά και το μόνο που πετυχαίνει είναι να εντείνει την απομόνωσή τους και την αδυναμία προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους.

Ο κ. Κόνσολας ζητά, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της εγκυκλίου για τον καθορισμό ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

14.06.2018, ΕΡΩΤΗΣΗ_ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Υ.ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ