Έντονα επικριτικός απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ήταν ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα της Βουλής.

«Η κυβέρνηση ουδέποτε επεδίωξε να ακολουθήσει μια συναινετική και κυρίως συνθετική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Με δύο τρόπους.

Ο πρώτος ήταν στην έναρξη της διαδικασίας, να υπάρξει κοινή συμφωνία επί των άρθρων που θα έπρεπε να αναθεωρηθούν αλλά και ουσιαστικός δημόσιος διάλογος.

Όταν, όμως, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να μπλοκάρει και να κλειδώσει, ουσιαστικά, το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων στην επόμενη Βουλή, πως να υπάρξει διάλογος και κυρίως η συναινετική και συνθετική διαδικασία που απαιτείται;

Γιατί το έκανε αυτό η κυβέρνηση;

Γιατί γνωρίζει ότι στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι πλειοψηφία.

Ο δεύτερος τρόπος ήταν να συμπεριλάβει και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στα υπό αναθεώρηση άρθρα και στις εκλογές που έρχονται να αποφασίσουν οι πολίτες.

Εάν οι πολίτες αποφάσιζαν να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και να δώσουν σ’ αυτήν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε με αυτά τα άρθρα θα προχωρούσαμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα σήμαινε ότι εγκρίνουν τη δική του πρόταση.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι: «η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των διαφόρων προθύμων έχει αναπτύξει έναν ακραίο και κυνικό καθεστωτισμό στην πολιτική της συμπεριφορά αλλά και στο δημόσιο λόγο.

Θεωρεί ότι αυτή γνωρίζει καλύτερα από όλους τι είναι καλό για τη χώρα και οι πολίτες είτε δεν είναι ώριμοι είτε είναι ακροδεξιοί, όταν διαφωνούν μαζί της.

Και επειδή διαφωνούν με τη δική τους οπτική γωνία, δεν τους πέφτει λόγος, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο Μάνος Κόνσολας, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, που αρνείται η κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, που λειτουργούν τρία (3) δημόσια και πέντε (5) ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλα αξιολογούνται από ενιαίο φορέα, ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου ανέβηκαν βαθμίδες στην κατάταξη, μετά τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κάτι που καταρρίπτει το μύθο που διακινούν κυβερνητικοί βουλευτές ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων οδηγεί στο μαρασμό και στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο κ. Κόνσολας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συμβολή των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Κυπριακή οικονομία προσεγγίζει το 1 δις ευρώ. Η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο υπολογίζεται ότι συμβάλλει σχεδόν στο 5%  του ΑΕΠ της χώρας, ενώ έχει δημιουργήσει το  2,6% των συνολικών θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 45.000 φοιτητές, και 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισρέει στα ταμεία του κράτους.

Με αυτήν την προτροπή, έστω και τώρα, η Κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί αυτή την προοπτική της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα για να μη χαθεί άλλη μια δεκαετία.

Εξάλλου, ο κ. Πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί την ανακήρυξή του ως επίτιμος διδάκτορας από μη κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας. Είναι άξιο αναφοράς για τον ιστορικό του μέλλοντος να δει ότι είναι ένα παράδοξο. Ο κ. Τσίπρας που επιμένει ότι είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων για συγκεκριμένους λόγους, ο ίδιος τιμάται από μη κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας».

Τέλος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισήμανε ότι ήδη έχει χαθεί μία δεκαετία και παρέπεμψε στη δημόσια ομολογία κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός  Βουλής, ότι έκαναν λάθος που δεν υπερψήφισαν τότε την αναθεώρηση του άρθρου 16.