Τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην Ημερίδα που διοργάνωσε στα Χανιά η τοπική ΝΟΔΕ με θέμα: «Τουρισμός και Περιβάλλον: Πολιτική για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό, από τη στιγμή που η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα εξαρτάται από τα ισχύοντα Περιφερειακά Σχέδια Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία έγιναν το 2003 και το 2004.

Τόνισε ότι τα νέα περιφερειακά σχέδια που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, στις τελευταίες ημέρες της θητείας της, παρουσιάζουν εμφανείς ανομοιογένειες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα του τουρισμού. Οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν ακόμα και όμορες περιοχές σε γειτονικές Περιφέρειες, να αντιμετωπίζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη τεκμηρίωσης της προτεινόμενης χωροθέτησης με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στη διεθνή και την ελληνική τουριστική αγορά.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την επόμενη μέρα, έχει μία και μοναδική προτεραιότητα: να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση  και την ενεργοποίηση  του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες.

«Το νέο χωροταξικό συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας και πρέπει να έχει ως δομικά στοιχεία:

1ον: Την αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

2ον: Τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.

3ον: Την αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

4ον: Τη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Ο Μάνος Κόνσολας, παράλληλα, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποβαθμίσει το περιβαλλοντικό πρόσημο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και προσπάθεια, αφού ο τουρισμός συνδέεται με την έννοια της αειφορίας και η αειφορία με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων.