«Σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αναστολή πληρωμών, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
 
Αιφνιδίως χθες το βράδυ, ενημερώθηκα για κώλυμα και των δύο Υπουργών με αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση.
 
Η ανεπίσημη ενημέρωση που έχω, είναι ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία υπολογισμού του δημοσιονομικού κόστους από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
 
Θεωρώ ότι η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.
 
Ιδιαίτερα όταν αφορά στην αντιμετώπιση άμεσων και πιεστικών αναγκών, όπως αυτές που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Ρόδο.
 
Όσοι ίσως θέλουν να «σπρώξουν» το θέμα είτε στις καλένδες είτε σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα.
 
Δεν κάνω πίσω και δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια.
 
Τη Δευτέρα το πρωί θα επανακαταθέσω την επίκαιρη ερώτηση και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Ο αριθμός των πλημμυροπαθών δεν είναι απαγορευτικός, μιλάμε για 200 πολίτες και 70 επιχειρήσεις.
 
Η ρύθμιση που ζητώ να τεθεί σε εφαρμογή δεν πρόκειται να προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
 
Δεν αποτελεί οιονεί φορολογική ασυλία, προτείνω να έχει εφαρμογή για ένα εξάμηνο, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά, που επλήγησαν από τη θεομηνία και υπέστησαν καταστροφές.
 
Να δοθεί η δυνατότητα στις 70 επιχειρήσεις να διευκολυνθούν σε αυτή τη συγκυρία, να τους αφαιρέσουμε κάποια βάρη από τα πολλά που καλούνται να σηκώσουν.
 
Η Ρόδος δεν ζητά τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί, ό,τι εφαρμόστηκε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν».
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, που επανακατατίθεται τη Δευτέρα έχει ως εξής:
 
E Π Ι Κ Α Ι Ρ Η       Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
1. Υπουργό Οικονομικών
2. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 
ΘΕΜΑ: ”Αναστολή πληρωμών για 8 μήνες, σε ό,τι αφορά φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτών και επιχειρήσεων στη Ρόδο και στην Ψέριμο, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες”
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε, η θεομηνία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Ρόδο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, πέρα από το βαρύ τίμημα τεσσάρων ανθρώπινων ζωών, προκάλεσαν ζημιές σε 200 νοικοκυριά και 70 επιχειρήσεις.
 
Ανάλογες καταστροφές έγιναν και στην Ψέριμο.
 
Πέρα από την πρώτη δόση του οικονομικού βοηθήματος, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και εξελίξεις.
 
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ανάλογη με αυτή που έχει ισχύσει σε παρεμφερείς περιπτώσεις, για την αναστολή, για οχτώ τουλάχιστον μήνες, των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
 
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, σε μία οριακή συγκυρία, για να ανακουφιστούν και να διευκολυνθούν άνθρωποι και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
 
ʼλλωστε τα μεγέθη δεν είναι απαγορευτικά, σε ό, τι αφορά στον αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
 
1. Εάν προτίθενται άμεσα, με υπουργική απόφαση, να αναστείλουν την υποχρέωση καταβολής φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πολιτών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής