«Τις επόμενες ώρες θα αναρτηθεί, προς διαβούλευση στο διαδίκτυο η νομοθετική ρύθμιση για την θέσπιση ρήτρας νησιωτικότητας.
Πρόκειται για μία απόφαση – σταθμό για τα νησιά μας, για μία κορυφαία θεσμική παρέμβαση.
 
Όταν έθεσα το θέμα στην ομιλία μου, κατά τη συνάντηση όλων των Βουλευτών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, επεσήμανα ότι οι συνθήκες επιβάλλουν τη θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας αφού δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στο άρθρο 101 του Συντάγματος. Τόνισα ότι η νησιωτικότητα και το άρθρο 101 θα πρέπει να αρχίσουν να εξειδικεύονται, να συνδέονται με θεσμικά κατοχυρωμένες ρυθμίσεις.
 
Μετά την θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας, κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα αξιολογείται ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές.
 
Αυτή η αξιολόγηση θα οδηγεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ισοσκελιστούν αυτές οι επιπτώσεις.
 
Μέχρι σήμερα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κράτους δεν συνυπολόγιζαν τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, τις αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν τις αστικές περιοχές ή την ηπειρωτική χώρα.
 
Τα προβλήματα που δημιουργεί η γεωγραφική ασυνέχεια, η απομόνωση και το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών συνιστούν τα δομικά χαρακτηριστικά της ρήτρας νησιωτικότητας που θα γίνει Νόμος του Κράτους.
 
Αυτός ο Νόμος πρέπει να είναι πλήρης και εφαρμόσιμος.
 
Η Ρήτρα Νησιωτικότητας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην καταγραφή των επιπτώσεων στα νησιά μας από κάθε νόμο ή απόφαση. Πρέπει να συνδέεται, αυτόματα, με αντισταθμιστικές διατάξεις που θα εξαλείφουν τις επιπτώσεις αυτές στα νησιά μας.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι δικές μου πρωτοβουλίες, γι’ αυτό το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης».