Είναι ιδιαίτερα σημειολογικό, το γεγονός ότι το Συνέδριο αυτό διεξάγεται στη Ρόδο, εδώ που χτυπά η καρδιά του Αιγαίου. Εδώ στη Ρόδο, το σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου.
Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 1994. Αποτελεί ένα νομικό πλαίσιο, η μελέτη και η εφαρμογή του οποίου, συνδέεται όχι μόνο με την προστασία και διαχείριση των εθνικών μας δικαιωμάτων αλλά και τη διαμόρφωση της γεωπολιτικής στρατηγικής μας .
Στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1994 υπάρχουν, άλλωστε, σαφείς και συγκεκριμένες αναφορές στην ΑΟΖ.
Στα άρθρα 56 και 57 καθορίζονται τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους για την ΑΟΖ, η έκταση της οποίας φτάνει μέχρι τα 200 μίλια από την ακτογραμμή. Αφορά στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όχι μόνο στο βυθό και στο υπέδαφος αλλά και στα υπερκείμενα ύδατα.
Ιδιαίτερα σημαντικό, κυρία Χονδρογιάννη, είναι ότι αναγνωρίζεται ΑΟΖ και στα νησιά, σύμφωνα με το άρθρο 121, με τα ίδια χαρακτηριστικά που ισχύουν και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
Είναι σαφές ότι αυτό το νομικό πλαίσιο δεν έχει μόνο εφαρμογή στις διεθνείς σχέσεις και στην άμυνα της χώρας. Σχετίζεται και με το ίδιο το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, μέσα από την ανακήρυξη και εκμετάλλευση ΑΟΖ.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το θεματικό χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου.
Χαιρόμαστε διπλά για το γεγονός ότι αυτός ο γόνιμος προβληματισμός και η κατάθεση προτάσεων και προβληματισμών θα γίνει εδώ στη Ρόδο.
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου».