Μήνυμα εθνικής ενότητας έστειλε από τη Χίο, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας αναφερόμενος στις προκλήσεις και στην επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν έχει διαφορές με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει διαφορές με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης που φέρει την υπογραφή της, η Τουρκία βρίσκεται σε αντίθεση με τις επιλογές του Δυτικού Κόσμου στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή πρέπει να είναι δική μας θέση, η θέση αυτή πρέπει να ενισχύεται διαρκώς σε διεθνές και διπλωματικό επίπεδο.

Επίσης, πρέπει  να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η αποτρεπτική ισχύς της χώρας»

Ο κ. Κόνσολας, που έθεσε ζήτημα δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, επισημαίνοντας:

«Η κυβέρνηση υποτίμησε την υπόθεση.

Όπως υποτιμά γενικά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας.

Τώρα, πλέον, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη υπόθεση στο πλαίσιο της πολιτικής των συνεχών προκλήσεων και δημιουργίας έντασης.

Αυτή τη στιγμή, προέχει η απελευθέρωση και η επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Προέχει η ενημέρωση όλης της διεθνούς κοινότητας για το περιστατικό, τις πραγματικές του διαστάσεις αλλά, κυρίως, για την τουρκική προκλητικότητα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο, ο κ. Κόνσολας είχε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς, με το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου Χίου, με παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και με πολιτικά στελέχη και πολίτες του νησιού.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και της κυβερνητικής πολιτικής στον τουρισμό των νησιών, τονίζοντας ότι:

«Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά, με τον τρόπο που την εννοεί η κυβέρνηση, δεν πάνε μαζί.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά, λειτουργεί αποτρεπτικά για τον τουρισμό.

Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η τουριστική ανάπτυξη της Χίου, για αυτό, άλλωστε, δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Για αυτό και δεν έχει προχωρήσει η επέκταση του αεροδρομίου και δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, αλλά, αντίθετα, έχουν επιβληθεί και νέες επιβαρύνσεις».