Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο Forum 2017 για τη Διατροφή και την Υγεία στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφέρθηκε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον Τουρισμό Υγείας, η οποία στηρίζεται σε 4 άξονες.
1ον) Στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί.
2ον) Στη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας. Κινήτρων που σήμερα δεν υφίστανται. Με μια νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης, αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί.
3ον) Στη διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας για επιχειρηματικές συμπράξεις ή ακόμα και για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας
4ον) Στην υψηλή εξειδίκευση τόσο στον ιατρικό τουρισμό, όσο και στο ιαματικό θερμαλιστικό τουρισμό και στον τουρισμό ευεξίας.
Αυτή η υψηλή εξειδίκευση είναι που θα προσελκύσει επισκέπτες με υψηλό εισόδημα, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων, μέσα από
-Τη συνεργασία ξενοδοχείων με κέντρα αιμοκάθαρσης.
-Τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας.
-Την ανάπτυξη υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις, αλλά και για τουρίστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία με τη δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με δερματοπάθειες, μυοσκελετικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις, αλλά και για τουρίστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μια μεγάλη αναξιοποίητη για την Ελλάδα αγορά.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας δεν συνδέεται τόσο με ποσοτικούς στόχους, που περιορίζεται στον αριθμό των επισκεπτών, αλλά με ποιοτικούς στόχους, με την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος, με τουρίστες που θα έρχονται 12 μήνες το χρόνο.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και ειδικότερα του ιαματικού τουρισμού, που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Τα έσοδα που χάνει η Ελλάδα από την αδυναμία της να αναπτύξει τον τουρισμό υγείας είναι τεράστια.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες ταξιδεύουν κάθε χρόνο αναζητώντας υπηρεσίες ιατρικού, ιαματικού και οδοντιατρικού τουρισμού, καθώς και τουρισμού ευεξίας, συνδυάζοντας την παροχή αυτών των υπηρεσιών με τις διακοπές τους.
Οι τουριστικές αγορές στις οποίες μπορεί να στοχεύσει η χώρα μας για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα και οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Μέσης Ανατολής».