Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Αποστόλου, είχε δεσμευθεί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, τα γεγονότα αλλά και η έγγραφή απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τον διαψεύδουν.
 
Στην απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον κ. Κόνσολα, αναφέρεται ότι η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να εγκριθεί αρχικά από την Ε.Ε. και στη συνέχεια να εγκριθούν τόσο το πρόγραμμα όσο και οι δαπάνες από το Υπουργείο Οικονομικών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
 
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στην απάντησή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφυλάσσει μία ακόμα διάψευση για τον Υπουργό, κ. Αποστόλου.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2013 σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τις πυρκαγιές του 2016». Όλα αυτά, ενώ, ο κ. Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, είχε δώσει ρητές διαβεβαιώσεις ότι μαζί με τις αποζημιώσεις για τη φωτιά της 18ης Ιουνίου 2016 θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για ζημιές από τη φωτιά του 2013.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Είναι σαφές ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Νότιας Ρόδου από την πυρκαγιά της 18ης  Ιουνίου.
 
Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι πρώτη φορά καταστράφηκαν αμιγώς αγροτικές καλλιέργειες, καταστράφηκαν αγροτικές εγκαταστάσεις αλλά και τα αρδευτικά δίκτυα.
 
Πως αυτοί οι άνθρωποι, οι αγρότες της Νότιας Ρόδου, θα αποκαταστήσουν την παραγωγή και το φυτικό τους κεφάλαιο;
Επιβεβαιώνεται ότι η συνήθης κυβερνητική πρακτική είναι οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».