Στην Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι τα επεισόδια που δημιουργούνται, επιβεβαιώνουν ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθούν τέτοιου είδους δομές στα νησιά και ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
 
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα hot spot δεν αποτελούν προσωρινούς χώρους υποδοχής αλλά μόνιμη εγκατάσταση στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
 
Τονίζουν, μάλιστα, στην Ερώτησή τους ότι:
 
«Αυτό που πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία επέβαλλε τη δημιουργία hot spot, δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
 
Δεν τηρείται σε καμία περίπτωση η αναλογική κατανομή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ενώ ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη παράπλευρη απώλεια σε αυτά τα νησιά».
 
Οι Βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τα έκτροπα στη Λέρο, επισημαίνοντας την υποστελέχωση της αστυνομικής δύναμης αλλά και την απαράδεκτη ανεκτικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ και δήθεν «αλληλέγγυων», που υποκινούν ταραχές.
 
Οι κ.κ. Κόνσολας, Τσιάρας και Κικίλας ζητούν:
 
– Επανεξέταση της λειτουργίας των hot spot στα νησιά και άμεση μεταφορά σε κέντρα στην ηπειρωτική χώρα του μεγαλύτερου αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, που βρίσκονται στα νησιά.
 
– Ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης σε Λέρο και Κω και έλεγχο και εποπτεία στη δράση διαφόρων ΜΚΟ.
 
– Να μη μεταφερθούν ξανά παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας σε Λέρο και Κω.
 
– Να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας στην κατανομή παράνομων μεταναστών και προσφύγων αφού τα νησιά του Αιγαίου έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. Όλοι, πλέον, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, που εγκαίρως είχαμε επισημάνει.
 
Ακόμα και όσοι ήταν υπέρ της λύσης δημιουργίας hot spot στα νησιά, δηλώνουν τώρα ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των τριών Βουλευτών.
 
Αθήνα, 11  Ιουλίου 2016
Αρ.Πρ.: 6920/11.07.2016
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
 
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Τα εκτεταμένα επεισόδια στο hot spot της Λέρου, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαχείριση του μεταναστευτικού»
 
 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
 
Τα πρωτοφανή έκτροπα στο hot spot της Λέρου, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή.
 
Ακολούθησαν και νέα επεισόδια το Σάββατο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι έκρυθμη.
 
Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση αναστάτωσης και αναβρασμού, ενώ ο τουρισμός του νησιού καταγράφει ήδη σοβαρές απώλειες.
 
Τα εκτεταμένα επεισόδια πρώτα στις εγκαταστάσεις του hot spot και ακολούθως στο Λακκί, επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή: ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθούν τέτοιου είδους δομές στα νησιά και ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
 
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν το hot spot δεν αποτελεί έναν προσωρινό χώρο υποδοχής αλλά μία μόνιμη εγκατάσταση στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
 
Η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες του νησιού, θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε αφού είχε δεσμευθεί ότι η παραμονή στη Λέρο των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων θα διαρκούσε έως 48 ώρες.
 
Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, η κυβέρνηση μάλιστα μετέφερε στη Λέρο παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας.
 
Η αστυνομική δύναμη του νησιού δεν επαρκεί για να τηρεί την τάξη στις εγκαταστάσεις του hot spot, ενώ δρουν ανεξέλεγκτα διάφορες ΜΚΟ και δήθεν αλληλέγγυοι, που όπως επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, εξωθούν τους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες σε εξέγερση.
 
Με παρότρυνση, μάλιστα, όλων αυτών των ύποπτων στοιχείων, η συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, υποβάλλει αίτηση ασύλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστούν οι αιτήσεις από την Υπηρεσία Ασύλου σε σύντομο χρόνο. 
 
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο δεν είχε μεριμνήσει να υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τηρήσει την τάξη στη Λέρο αλλά επέδειξε πλήρη αδιαφορία απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση διαφόρων ΜΚΟ και δήθεν αλληλέγγυων.
 
Παράλληλα με τη Λέρο, έντονη ανησυχία υπάρχει και στην Κω, αφού η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας αυταρχισμό, επέβαλλε τη δημιουργία και λειτουργία hot spot στο νησί, που αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.
 
Στο hot spot της Κω υπήρξε πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης, με ευθύνη του εργολάβου που κατασκεύασε το δίκτυο στην εγκατάσταση, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο αποχέτευσης. Ελλοχεύει  και εδώ ο κίνδυνος να υπάρξουν, στο άμεσο μέλλον, ανάλογα επεισόδια με αυτά της Λέρου, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται εγκλωβισμένοι αφού δεν μπορούν να φύγουν για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
 
Αυτό που πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία επέβαλλε τη δημιουργία hot spot, δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
 
Δεν τηρείται σε καμία περίπτωση η αναλογική κατανομή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, ενώ ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη παράπλευρη απώλεια σε αυτά τα νησιά.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και τις καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών, η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τη λειτουργία των hot spot σε αυτά τα νησιά;
 
2. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει με αστυνομικές δυνάμεις τη Λέρο και την Κω, για την πρόληψη και αποφυγή επεισοδίων.
 
3. Εάν προτίθεται να μεταφέρει άμεσα παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο και την Κω σε κέντρα στην ηπειρωτική χώρα.
 
4. Εάν προτίθεται να ελέγξει, άμεσα, τη δράση διαφόρων ΜΚΟ και δήθεν αλληλέγγυων που υποκινούν ταραχές και προκαλούν αναστάτωση.
 
5. Εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας στην κατανομή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων αφού τα νησιά του Αιγαίου έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.
 
6. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση μετέφερε παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες περιοχές στη Λέρο και στην Κω, επιβαρύνοντας την κατάσταση και ενώ οι μεταναστευτικές ροές στα δύο αυτά νησιά, ήταν μηδενικές; Αντιλαμβάνεται ο αρμόδιος Υπουργός τους κινδύνους; Θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική και στο μέλλον;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Τσιάρας Κωνσταντίνος             Βουλευτής  Καρδίτσας
Κικίλιας Βασίλης                      Βουλευτής Α΄ Αθήνων
Κόνσολας Μάνος                      Βουλευτής Δωδεκανήσου