Η κυβέρνηση, εντελώς αιφνιδιαστικά, ενέταξε στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου για την έρευνα ρύθμιση που ουσιαστικά αλλάζει ριζικά την οργανικότητα των νηπιαγωγείων, σε ό, τι αφορά στον αριθμό των τμημάτων ανά τμήμα.
 
Με τη ρύθμιση που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, για να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά θα απαιτείται ένας νηπιαγωγός για κάθε δεκατέσσερα νήπια στα αστικά κέντρα και ένας νηπιαγωγός για κάθε πέντε νήπια σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές.
 
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια διάταξη για τα νηπιαγωγεία νησιωτικών, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών.
 
Είναι σαφές ότι αν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη ρύθμιση θα υπάρξουν συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων σε πολλές περιοχές.
Κατά κύριο λόγο, όμως, θα συγχωνευθούν ή και θα καταργηθούν νηπιαγωγεία σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές και θα αναγκάσουν γονείς και νήπια να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φοιτήσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.
 
Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή όποιοι εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε αδιαφορούν, είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να ζει μια οικογένεια με μικρά παιδιά σε νησιωτική ή δυσπρόσιτη περιοχή, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δημόσιες δομές εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές.
 
Είναι εύκολο να διανύουν γονείς και νήπια, μεγάλες αποστάσεις σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές για να φοιτήσει ένα παιδί σε νηπιαγωγείο, εφόσον με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οδηγούνται σε συγχώνευση ή κατάργηση νηπιαγωγεία που βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους;
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν γνωρίζει τις αρνητικές και ολέθριες επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης για τα νηπιαγωγεία των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών αλλά και για γονείς και νήπια.
 
2. Εάν προτίθεται να αποσύρει τη ρύθμιση για την οργανικότητα των νηπιαγωγείων σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου