Ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο τη σύσταση των ανάλογων οργανικών θέσεων για τους αστυφύλακες αλλά και για τους συνοριοφύλακες, που θα υπηρετήσουν στις δύο αυτές υπηρεσίες.
Επισημαίνει ότι η πλειονότητα των εισερχομένων από τα ελληνικά νησιά, όπως παραδέχεται, πλέον, και επίσημα η κυβέρνηση, είναι παράνομοι μετανάστες που υπερτερούν των προσφύγων.
 
Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του επισημαίνει:
 
«Το Υπουργείο οφείλει να δει ένα καίριο ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, να δημιουργηθούν, άμεσα, Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω.
 
Θα είναι ένα μήνυμα σε όλους και κυρίως στα κυκλώματα αλλά και σε όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Κυρίως, όμως, θα είναι ένα μήνυμα προς τους νησιώτες που αισθάνονται ανασφάλεια και εγκατάλειψη την ώρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές».
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
 
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
 
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της ΕΛ.ΑΣ σε Ρόδο και Κω»
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης βρίσκεται σε έξαρση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
 
Απαιτείται η ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή για τη δίωξη και την πάταξη των κυκλωμάτων αλλά και όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα.
 
Υπάρχει και είναι δεδομένη η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για το γεγονός ότι δεν ενεργοποίησαν το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που είχε εκδοθεί πριν από 8 χρόνια, και προέβλεπε την ίδρυση τμημάτων συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.
 
Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που επικρατούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία και η έξαρση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία και κυρίως τη λειτουργία τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω, με αφορμή και τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για τη δημιουργία των δύο Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω είναι η σύσταση των οργανικών θέσεων για τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες που θα υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα.
 
Γενική εκτίμηση και πεποίθηση όλων είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία ή καθυστέρηση και να προχωρήσει, άμεσα, η λειτουργία των δύο Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω.
 
Ήδη και σύμφωνα με την ομολογία του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η πλειοψηφία όσων εισέρχονται από τα ελληνικά νησιά είναι παράνομοι μετανάστες σε ποσοστό άνω του 50%. Υπάρχουν, μάλιστα, παράνομοι μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες της Β. Αφρικής, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στη δημιουργία Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω με την παράλληλη σύσταση οργανικών θέσεων για αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου