Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης βρίσκεται σε έξαρση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
 
Απαιτείται η ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή για τη δίωξη και την πάταξη των κυκλωμάτων αλλά και όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα.
 
Υπάρχει και είναι δεδομένη η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων για το γεγονός ότι δεν ενεργοποίησαν το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που είχε εκδοθεί πριν από 8 χρόνια, και προέβλεπε την ίδρυση τμημάτων συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.
 
Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που επικρατούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία και η έξαρση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία και κυρίως τη λειτουργία τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω, με αφορμή και τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για τη δημιουργία των δύο Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω είναι η σύσταση των οργανικών θέσεων για τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες που θα υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα.
 
Γενική εκτίμηση και πεποίθηση όλων είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία ή καθυστέρηση και να προχωρήσει, άμεσα, η λειτουργία των δύο Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω.
 
Ήδη και σύμφωνα με την ομολογία του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η πλειοψηφία όσων εισέρχονται από τα ελληνικά νησιά είναι παράνομοι μετανάστες σε ποσοστό άνω του 50%. Υπάρχουν, μάλιστα, παράνομοι μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες της Β. Αφρικής, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
 
1. Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στη δημιουργία Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω με την παράλληλη σύσταση οργανικών θέσεων για αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου