Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι ασθενείς με σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη, λόγω της άρνησης του ΙΚΑ να εγκρίνει συγκεκριμένες μορφές θεραπείας, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.


Συγκεκριμένα πρόκειται για μια κατηγορία ασθενών, που παρουσιάζουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά τον οφθαλμό και χρειάζονται θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) από κατάλληλα φάρμακα, με στόχο την αναστολή της ανάπτυξης των παθολογικών αιμοφόρων αγγείων και τον περιορισμό της αιμορραγίας και των βλαβών .

Από τον περασμένο Αύγουστο που έκλεισε η Οφθαλμολογική Κλινική στη Euromedica Ρόδου, που έδινε έγκριση για την προμήθεια των ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων (ενέσεις) οι ασθενείς στη Ρόδο, στην Κω και στη Σύμη, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού το ΙΚΑ δεν δέχεται τα δικαιολογητικά των ασθενών για έγκριση με τη δικαιολογία ότι στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται οι ενέσεις αυτές, παρόλο που εκεί πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο υαλοειδές.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας οι ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο, με τη διαφορά όμως ότι ο χρόνος αναμονής για ραντεβού φτάνει μέχρι τους τρεις μήνες, ενώ η ανάγκη θεραπείας είναι άμεση και πρέπει να γίνεται στο συνιστώμενο χρόνο από το γιατρό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:

11.12.18_ΕΡΩΤΗΣΗ_Σε κίνδυνο η υγεία ασφαλισμένων με σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις στα Δωδεκάνησα