«Η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να επιτύχει χαλάρωση των όρων του μνημονίου, που η ίδια έφερε, ή για να μεταθέσει δύσκολες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις για αργότερα.
Ανέλαβε δεσμεύσεις, επαχθείς για τη χώρα, όπως η φιλοξενία και παραμονή στην Ελλάδα 50.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
Για ποιο λόγο αναλήφθηκε η συγκεκριμένη δέσμευση, που εκ των πραγμάτων υπονομεύει το στόχο για την αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έχουμε σκεφθεί πόσους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, αντέχει να φιλοξενήσει αυτή η χώρα;», επισήμανε ο Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει το προσφυγικό, πεδίο διαπραγμάτευσης για τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου, υπονόμευσε την πάγια θέση μας ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
«Όταν υπάρχει αδυναμία φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμφισβητεί την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων, τότε ανοίγει ο δρόμος σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν την ικανότητα της χώρας να ασκεί έλεγχο αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου», επισήμανε ο κ. Κόνσολας.
Αναφερόμενος στο θέμα των hot spot, ο κ. Κόνσολας ανέφερε:
«H εμμονή της κυβέρνησης να δημιουργηθούν hot spot στα νησιά του Αιγαίου, βαφτίζεται ως δέσμευση της χώρας απέναντι στους εταίρους της.
Λάθος, είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Και είναι μια επιλογή που στρέφεται εναντίον του τουρισμού μας.
Προφανώς, εδώ, θα κυριαρχούν οι ανάλογες ιδεοληψίες που είδαμε και σε άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούνται με τον τουρισμό, οπότε ενδιαφέρονται για τα νησιά.
Η κυβέρνηση επέλεξε να δημιουργήσει hot spot σε νησιά που αποτελούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Κως, ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας.
Έχετε σκεφθεί τις συνέπειες;
Λέτε για ένα hot spot χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
Ποιους κοροϊδεύετε;
1.000 έφταναν στην Κω καθημερινά το καλοκαίρι.
Και με την αδυναμία να φεύγουν εντός 24ωρου αλλά και με την έλλειψη ενός πλαισίου, πρώτον για την άμεση αναλογική κατανομή προσφύγων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεύτερον την άμεση επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών, ξέρετε πόσοι θα έχουν συγκεντρωθεί σε μία εβδομάδα;
7 με 10 χιλιάδες θα έχουν συγκεντρωθεί σε μία εβδομάδα, μόνο στην Κω. Εγκλωβισμένοι που θα αναζητούν τρόπο να φύγουν.
Γιατί δεν αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα;
Δεν διαπιστώσατε το καλοκαίρι την αδυναμία της διαδικασίας ταυτοποίησης στα νησιά;
Πρέπει να το ξαναζήσουμε και να μετρήσουμε επώδυνες απώλειες και συνέπειες στον τουρισμό μας;
Γιατί δεν δέχεστε το αυτονόητο και βάζετε απέναντι σας και τις τοπικές κοινωνίες;
Να δημιουργηθεί ένα κέντρο διεκπεραίωσης στα νησιά και να υπάρχει άμεση μεταφορά τους σε κέντρα παραμονής στην ηπειρωτική χώρα. Από το 2008 εκκρεμεί η δημιουργία 5 τέτοιων κέντρων στην ηπειρωτική χώρα».
Ο κ. Κόνσολας έθεσε και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η πολιτική της Ελλάδας στη διαχείρισή του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας:
«Πρώτον:
-Απόφαση σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τρόπο να διαμορφώνει αλλά και να επιβάλλει συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της.
Με συγκεκριμένο πλαίσιο, με αριθμούς και αναλογικά κριτήρια για κάθε χώρα, με ευέλικτες διαδικασίες.
Καταλάβετέ το πριν να είναι αργά.
Γιατί έτσι όπως πορεύεστε θα μετατρέψετε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, από μέρος του προβλήματος θα την καταστήσετε πρόβλημα, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
Δεύτερον:
-ʼμεση δημιουργία πλαισίου και μηχανισμού για την απέλαση και επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών, όσων δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας των προσφύγων.
Ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Δεν μπορούν να παραμένουν και να εγκλωβίζονται στη χώρα και στα νησιά, παράνομοι μετανάστες που πλέον φτάνουν από χώρες της Αφρικής έως και τις χώρες της Ασίας.
Τρίτον:
-Δημιουργία κέντρων καταγραφής, επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης σε τρίτες χώρες.
Τέταρτον:
-Ενίσχυση της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
Είναι σαφές ότι όλα τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, πρέπει να επιχειρούν στα θαλάσσια περάσματα των διακινητών. Να υπάρχει αποτρεπτική ισχύς και στενή συνεργασία με τη Frontex.
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους, ότι μπορεί να φρουρεί αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της.
Πέμπτον:
-Διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας.
Η συνεργασία με τη Frontex δεν αναιρεί την εθνική κυριαρχία όταν υπάρχουν σαφείς και οριοθετημένοι επιχειρησιακοί κανόνες.
Να εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες σας γιατί η χώρα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν πλέον ασύμμετρες απειλές από φανατικούς ισλαμιστές και ακραία στοιχεία».