Με τροπολογία, που κατατέθηκε στο συγκεκριμένο νόμο, δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις να συστήνουν εκκλησιαστικά ιδρύματα για την προαγωγή κοινωνικών, φιλανθρωπικών, μορφωτικών και πολιτιστικών σκοπών, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Επίσης, απαλλάσσονται από τα τέλη μετεγγραφής ακινήτων που παραχωρούνται από το δημόσιο για να αναγερθούν ναοί ή κοινωφελή ιδρύματα.
 
Ενώ όλες αυτές οι θετικές διατάξεις ισχύουν για τις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν ισχύουν για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που υπάγονται στο Πατριαρχείο, επισημαίνει στην παρέμβαση του ο κ. Κόνσολας.
 
Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων, να συμπεριληφθεί διάταξη που θα θέτει σε ισχύ συγκεκριμένες ευεργετικές διατάξεις και για την Εκκλησία στα Δωδεκάνησα.
 
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, είχε συνάντηση και συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Καλαντζή Γεώργιο.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
 
«Προχώρησα στη συγκεκριμένη παρέμβαση για να αποκατασταθεί όχι μόνο μία άνιση αντιμετώπιση εις βάρος της Εκκλησίας στα Δωδεκάνησα αλλά και για να της δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξει το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο.
Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και η Εκκλησία μας μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψή τους, να προσφέρει στήριξη και αλληλεγγύη. Σε καμία περίπτωση δεν θίγεται το εκκλησιαστικό καθεστώς στα Δωδεκάνησα, παραμένει η υπαγωγή στο Πατριαρχείο.
 
Δίνεται, όμως, η δυνατότητα στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, μέσα από τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, να αναπτύξουν το κοινωνικό τους έργο, να απαλλαγούν από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να προβάλουν μνημεία της ορθοδοξίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
 
Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσα κειμήλια και μνημεία της Ορθοδοξίας υπάρχουν στα Δωδεκάνησα, πόσο αναξιοποίητο είναι το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ορθοδοξίας στην Πάτμο και στα άλλα της Δωδεκανήσου».
 
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα, προς τον Υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως γνωρίζετε, με τροπολογία που κατατέθηκε στο Ν. 4235/2014 και η οποία συμπεριελήφθη στο άρθρο 68 του συγκεκριμένου νόμου, τέθηκαν σε ισχύ θετικές και ευεργετικές διατάξεις για τις Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό, κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτιστικό τους έργο σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
 
Είναι σημαντικό να αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις, να δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις να συστήνουν εκκλησιαστικά ιδρύματα για την προαγωγή κοινωφελών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
 
Σε αυτή την συγκυρία, η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει έργο στους συγκεκριμένους τομείς, να προβάλει το ιστορικό, μορφωτικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο. 
 
Δυστυχώς, στις συγκεκριμένες διατάξεις δεν συμπεριελήφθησαν και οι Μητροπόλεις, που υπάγονται στο εκκλησιαστικό καθεστώς του Πατριαρχείου, όπως οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
 
Θεωρώ ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων, έχετε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε, θεσμικά και νομοθετικά, αυτή την άνιση αντιμετώπιση.
 
Αποδεχόμενος και τις προτάσεις του Πατριαρχείου να συμπεριλάβετε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι θετικές και ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τις άλλες Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, θα ισχύσουν και για την Εκκλησία της Δωδεκανήσου.
 
Αναμένω την απάντησή σας και ευελπιστώ ότι θα αποτιμήσετε θετικά την πρόταση μου.
 
Με εκτίμηση