Οι Βουλευτές προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
 
– Την οριστική εξαίρεση των πέντε νησιών (Λέσβος,  Χίος,  Σάμος,  Κως και  Λέρος) από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διαμόρφωση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για αυτά τα νησιά.
 
– Την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που έχουν σχέση με ΔΟΥ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μεταναστευτικό.
 
– Τη θέσπιση απαλλαγών και εκπτώσεων στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, όπως είναι η θέσπιση μειωμένου ΕΝΦΙΑ για όλα τα κτήρια που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 
– Την άμεση μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από αυτά τα νησιά, σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, με δεδομένο ότι η παραμονή ενός τεράστιου αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε αυτά τα πέντε νησιά, δεν συνιστά αναλογική και δίκαιη κατανομή.
 
– Την αποφυγή δημιουργίας, στο άμεσο μέλλον, οποιασδήποτε μορφής εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών των νησιών στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια) και σε περιοχές που στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό.
 
Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να δει την πραγματικότητα. Οφείλει να δει τις συνέπειες στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό από την εφαρμογή μιας ακραίας ιδεοληπτικής πολιτικής στο μεταναστευτικό.
 
Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν τα νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προβλήματος. Να τερματιστεί η πολιτική εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε αυτά τα νησιά, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των τριών Βουλευτών.
 
Αθήνα, 8/7/2016
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Οικονομικών
τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
τον Υπουργό Εσωτερικών
 
 
Θέμα: «Αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου που πλήττονται από το μεταναστευτικό ζήτημα»
 
 
Η Λέσβος,η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση, οι αρνητικές επιπτώσεις της οποίας είναι ορατές στις τοπικές οικονομίες αυτών των νησιών και στον τουρισμό.
 
Η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα γιατί οι ίδιοι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτά τα νησιά.
Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός και υιοθέτηση δέσμης μέτρων βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η τουριστική ταυτότητα των νησιών και να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες.
 
Αυτά τα νησιά, από την άνοιξη του 2015,σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος και χάρη στη μεγαλοψυχία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων τους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κέρδισαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, κατόρθωσαν να διαφυλάξουν τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδεικνύει έλλειμμα διαχείρισης στο ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά και έλλειμμα σχεδιασμού στο σοβαρό ζήτημα της υιοθέτησης πολιτικών και αντισταθμιστικών ωφελειών για την  αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.
 
Οι κάτοικοι των νησιών μας, με οργή και αγανάκτηση παρακολουθούν την πολιτεία να ακολουθεί μια πολιτική αποκλεισμού και ερημοποίησης των νησιών μας, με την κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ, την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό αλλά και με ανάλογα μέτρα, εισπρακτικής και αντιαναπτυξιακής λογικής, που οδηγούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αδιέξοδο.
 
 
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί κατά λόγο αρμοδιότητός τους:
 
 
1.  Προτίθεστε να εξαιρέσετε τα πέντε αυτά νησιά μας, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και με δεδομένο ότι οι τοπικές οικονομίες και ο τουρισμός έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω του μεταναστευτικού ;
 
2. Προτίθεστε να αναστείλετε τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων και λοιπών που έχουν σχέση με ΔΟΥ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα;
 
3. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε απαλλαγές και εκπτώσεις στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, όπως είναι η θέσπιση μειωμένου ΕΝΦΙΑ για όλα τα κτήρια που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση από φυσικά και νομικά πρόσωπα;
 
4. Προτίθεστε να μειώσετε τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης, σε αυτά τα νησιά, για όσο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη το μεταναστευτικό ζήτημα;
 
5. Προτίθεστε να δρομολογήσετε την άμεση μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από αυτά τα νησιά, σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας; Θεωρείτε ότι η παραμονή και ο εγκλωβισμός χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε αυτά τα νησιά, συνιστά δίκαιη και αναλογική κατανομή;
 
6. Προτίθεστε να αποφύγετε, στο άμεσο μέλλον, τη δημιουργία οποιασδήποτε μορφής εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών των νησιών στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια) και σε περιοχές που στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό;
 
7. Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση θέσπιση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά;
 
8. Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία, εφαρμόζοντας και στα δικά μας νησιά τα πλεονεκτήματα των φοροελαφρύνσεων, όπως ισχύουν στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων καθώς και στα νησιά που υπέστησαν φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κλπ);
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές 
 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
 
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ