Ο κ.Κόνσολας χαρακτηρίζει πέρα από κάθε λογική τη συγκεκριμένη πρόθεση και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους αντικειμενικούς λόγους που καθιστούν απαγορευτική την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ή περισσοτέρων χώρων κράτησης στη Ρόδο.

 

Επισημαίνει επίσης, όπως είχε τονίσει και στη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, ότι οι χώροι αυτοί πρέπει να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα και ζητά να μάθει για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την κατασκευή 4 μεγάλων χώρων, με τις κατάλληλες υποδομές και με χρηματοδότηση της Ε.Ε στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Σε δήλωσή του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει:

 

«Η θέση μου είναι αδιαπραγμάτευτη, τεκμηρίωσα και τη διαφωνία μου με το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου κράτησης και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη Ρόδο, αλλά και τις προτάσεις μου για μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

 

Όταν οι υπηρεσίες αστυνομίας και λιμενικού στα Δωδεκάνησα είναι υποστελεχωμένες, όταν δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα τμήματα συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω, που προβλέπονταν από Π.Δ, όταν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ρόδος είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, είναι παραλογισμός να υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Ρόδο».

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής:

 

Προς

1. Υπουργό Δημόσιας Τάξης

2. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

 

ΘΕΜΑ: ‘’Δημιουργία κέντρων προσωρινής κράτησης και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών’’

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Κλίμα αναστάτωσης και ανησυχίας έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο μετά την επαναφορά της πρότασης για δημιουργία κέντρου κράτησης και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο νησί, που αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς.

 

Η Ρόδος δεν ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου για λόγους που σχετίζονται με την εικόνα του νησιού σε διεθνές επίπεδο, με τον τουρισμό μας,αλλά και με την έλλειψη υποδομών και την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

 

Ουδείς μέχρι σήμερα έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το λόγο που εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου το σχέδιο για τη δημιουργία 4 χώρων κράτησης και φιλοξενίας με τις ανάλογες υποδομές, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, στην ηπειρωτική χώρα και με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

 

Αντίθετα, φαίνεται να επιλέγεται αβασάνιστα και πέρα από κάθε λογική η δημιουργία χώρων κράτησης σε ένα νησί, όπως η Ρόδος.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

1. Για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε η δημιουργία των 4 μεγάλων χώρων κράτησης και φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, με τις ανάλογες υποδομές, στην ηπειρωτική Ελλάδα τη στιγμή που είχε εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση από την Ε.Ε καθώς και αν έχουν αντιληφθεί τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου σε ένα νησί, όπως η Ρόδος.