να τις μετατρέψει σε μοχλό αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε, αποδείχθηκε ότι η πρόταση του Σύριζα δεν έχει δυναμική. Και εκτός από δυναμική δεν έχει και συμμάχους για να κυβερνήσει.
Σε όλη την Ευρώπη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν οδηγούν σε κυβερνητική αποσταθεροποίηση και βουλευτικές εκλογές. Στην Αγγλία και στη Γαλλία τα κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν δεινή ήττα, αυτό, όμως, δεν οδήγησε σε εκλογές, ούτε ζήτησε κανείς εκλογές. Υπάρχει σεβασμός και μία άλλη κουλτούρα για τις αρχές τους κοινοβουλευτισμού.
Στην Ελλάδα, η Ν.Δ αλλά και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, άντεξαν. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μία ώριμη κοινωνική πλειοψηφία που δεν υποκύπτει στον τυχοδιωκτισμό και στο λαϊκισμό. Υπάρχουν, όμως, και μηνύματα από την κάλπη, που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.
2. Τι πρέπει να αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική, μετά το μήνυμα των πολιτών; Ο ανασχηματισμός θα λύσει το πρόβλημα;
Η αλλαγή προσώπων πρέπει να συνδέεται με νέες πολιτικές και νέες αντιλήψεις προκειμένου να έχει ουσιαστικό νόημα ο ανασχηματισμός.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών μάς το έστειλε η μεσαία τάξη. Το λέω από την πρώτη στιγμή και το επαναλαμβάνω. ʼνθρωποι και κοινωνικές ομάδες, που διαχρονικά στήριζαν την παράταξη, μας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.
Ζητούν να υπάρξει μια άλλη, περισσότερο ορθολογική και δίκαιη φορολογική πολιτική. Ζητούν να σταματήσει να τους θεωρεί το Κράτος ως εν δυνάμει φοροφυγάδες και φοροκλέπτες. Ζητούν χώρο και χρόνο για να ανασάνουν.
Η κρίση συσσώρευσε χρέη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι το 2008. Τι πρέπει να γίνει τώρα; Να τους βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό, να τους απειλούμε με κατασχέσεις και με «ξαφνικό» θάνατο των επιχειρήσεών τους ή να προχωρήσουμε σε γενναίες ρυθμίσεις για να μπορέσουν να είναι συνεπείς και να επιβιώσουν;
Αυτό είναι το μήνυμα, αυτό είναι και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.
3. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί;
Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, αυτή τη στιγμή προέχει η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος μετά την τεράστια προσπάθεια που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Κάποια στιγμή, στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το παιχνίδι των κομματικών σκοπιμοτήτων. Το πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν, όταν ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε μία ανάλογη απειλή, όπως αυτή που χρησιμοποιεί σήμερα ο Σύριζα, έχοντας τη δυνατότητα τότε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου. Δημιουργήθηκε κλίμα αστάθειας και σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας οδηγηθήκαμε στις εκλογές με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν». Και είδαμε όλοι τι υπήρχε και τι ακολούθησε.
Πιστεύω ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο και, μάλιστα, μέσα από μία συνθετική και συναινετική διαδικασία.
4. Η Νέα Δημοκρατία άντεξε στα Δωδεκάνησα, σε ένα βαθμό, παρά τις απώλειες που είχε. Που το αποδίδετε;
Οι πολίτες έχουν ωριμότητα κα. Βενιανάκη. Μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν. Αυτή η παράταξη έχει βαθιές ρίζες, έχει ιστορικές αναφορές. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την ατολμία και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως αυτό της δημόσιας υγείας.
Πρώτος εγώ το έχω αναγνωρίσει και το έχω στηλιτεύσει. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην πρόσληψη δύο ή και τριών καρδιολόγων στην Κω και να γίνονται αεροδιακομιδές αφού δεν υπάρχει καρδιολόγος στο νοσοκομείο. Πόσο κοστίζουν οι αεροδιακομιδές σε σχέση με το μισθό ενός νοσοκομειακού γιατρού;
Όταν η κυβέρνηση δεν βλέπει το αυτονόητο, λογικό είναι να μετρά απώλειες. Οι Δωδεκανήσιοι όμως γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί δύναμη ευθύνης και σταθερότητας, απέρριψαν τα διχαστικά διλήμματα και το λαϊκισμό. Δεν μας έδωσαν λευκή επιταγή, μας έδωσαν μια ακόμα ευκαιρία για να αλλάξουμε, να γίνουμε πιο τολμηροί και περισσότερο αποτελεσματικοί.
5. Η Μίκα Ιατρίδη ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. Είναι μέσα στα μαξιλάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Επανέρχομαι σε αυτό που σας είπα. Δεν μπορεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε πολιτικό και κομματικό παίγνιο, να συνδέεται με συναλλαγές.
Ο Πρόεδρος είναι θεσμός, δεν μπορεί να φθείρεται μέσα από αυτές τις πρακτικές. Είναι καιρός να δούμε την προοπτική απευθείας εκλογής του από το λαό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.
Σε ό,τι αφορά στην κα. Ιατρίδη ήταν μια προσωπική της απόφαση, που υπαγορεύθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη φθίνουσα πορεία του κόμματος της.
Πάνω στην κρίση, χτίστηκαν κόμματα και πολιτικές καριέρες. Χτίστηκαν, όμως, πάνω σε σαθρά θεμέλια, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, χωρίς ιδεολογία. Είναι πολύ εύκολο να αποκαλείς δοσίλογο ή προδότη κάποιον που αναλαμβάνει ευθύνες, που δεν του αναλογούν κιόλας, για να κρατηθεί όρθια η χώρα.
6. Θα θέλατε να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία;
Δεν λειτουργώ με λογικές αποκλεισμών. Η ένταξη ή η επιστροφή κάποιου στην παράταξη συνδέεται με την αποδοχή της πολιτικής και των αρχών της Ν.Δ.
7. O Χατζημάρκος στην περιφέρεια και ο Χατζηδιάκος στο δήμο. Πως σχολιάζετε αυτά τα αποτελέσματα; Στο Δήμο το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν δεν υπήρχε διάσπαση της Ν.Δ;
Οι πολίτες αποφάσισαν και επέλεξαν. Στην Περιφέρεια αναδείχθηκε μια νέα αυτοδιοικητική πρόταση που θέλουμε όλοι να πετύχει. Η επόμενη πενταετία είναι καθοριστική για το Νότιο Αιγαίο.
Στο Δήμο Ρόδου θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, αν υπήρχε κουλτούρα και γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους και προτάσεις με κοινές αναφορές και κοινή διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση ο τόπος μας, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, χρειάζεται συνεργασίες και ενότητα.
8. Τελικά έρχεται ή δεν έρχεται νέο μνημόνιο;
Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα, είναι ξεκάθαρο. Αυτό που έρχεται και αποτελεί εθνική υπόθεση και ευθύνη είναι η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος και την ελάφρυνση του. Η χώρα χρειάζεται, πλέον, ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που πρέπει να διαμορφωθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να στηριχθεί από όλους.
9. Αναδείξατε το θέμα του σπατόσημου την εβδομάδα που πέρασε. Ζητάτε να μάθετε που πήγαν τα έσοδα που προορίζονταν για τα περιφερειακά αεροδρόμια των νησιών μας, για αναπτυξιακά έργα και εξοπλισμό. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο;
Πιστεύω ότι το Υπουργείο και η ΥΠΑ πρέπει να δώσουν αναλυτικό λογαριασμό. Ο νόμος προβλέπει ποσοστό από τα έσοδα που προκύπτουν από το σπατόσημο να διατίθενται για έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων.
Έχω βάσιμες ενδείξεις ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν εξοπλισμένα και στελεχωμένα ιατρεία στα μεγάλα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, να μην λειτουργούσαν για ένα και πλέον χρόνο οι κυλιόμενες σκάλες στο αεροδρόμιο Διαγόρας.
Είναι σαφές ότι τη στιγμή που υπήρχαν μεγάλα έσοδα από το σπατόσημο, αυτά τα προβλήματα δεν έπρεπε να υπάρχουν. Η ΥΠΑ και το Υπουργείο οφείλουν να απαντήσουν και το θέμα δεν θα μείνει εδώ.
Η συνέντευξη: