Όπως είναι γνωστό, η κατανομή των πόρων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 (το νέο ΕΣΠΑ), θα γίνει με τα στοιχεία που διατηρεί η Eurostat μέχρι το 2009, γεγονός που συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος της Ελλάδας, αφού δεν συνυπολογίζονται η ύφεση, η κατακόρυφη μείωση του ΑΕΠ και οι δείκτες της ανεργίας που εκτοξεύθηκαν την τελευταία τριετία.
 
Οι 13 Βουλευτές (ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κόνσολας), έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη που θα σημάνει 8 δις λιγότερα, σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007-2013. Μάλιστα για Περιφέρειες όπως η Αττική και το Ν. Αιγαίο η μείωση πόρων ενδέχεται να αγγίξει το 50%.
 
Οι Βουλευτές προτείνουν να υπάρξει διαφοροποίηση των κριτηρίων κατανομής και να θεσπιστεί ειδική ρήτρα, που θα συνυπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ και την ύφεση στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες κατά την τελευταία τριετία.
 
Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από Έλληνες Ευρωβουλευτές.
 
Με επιστολή της, η Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα , επισημαίνει τη στήριξή της στην πρωτοβουλία των Βουλευτών και τονίζει χαρακτηριστικά :
 
«Η περιφερειακή πολιτική για την επόμενη περίοδο, είναι στην καρδιά αυτών των προβληματισμών σας. Αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων για να περισώσουμε πόρους και ευκαιρίες για όλες τις Περιφέρειες.
 
Τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα μας, θα αναδείξουμε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα αλλά και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Κόνσολας τόνισε χαρακτηριστικά :
 
«Η θετική αποτίμηση της πρωτοβουλίας που πήραμε και η στήριξή της από Έλληνες Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας ικανοποιεί.
 
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η διεύρυνση της Ε.Ε, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλες χώρες που διεκδικούν πόρους από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό.
 
Η προσπάθειά μας είναι επικεντρωμένη στο να περισώσουμε όσο περισσότερους πόρους μπορούμε για την Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.
 
Χρειαζόμαστε συμμαχίες και στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Αυτό το νόημα είχε και η συνάντησή μου με τον Βέλγο πρέσβη Mark Van den Reck, στον οποίο έθεσα και το συγκεκριμένο ζήτημα».