με την προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Ρόδο, έστω και αν η δημιουργία του έχει το μανδύα του «προσωρινού», του οποίου τα όρια με το μόνιμο είναι δυσδιάκριτα.
 
Στη Ρόδο, το νησί που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.
 
Επισημαίνω ότι κατέθεσα ανοιχτά και δημόσια τη διαφωνία μου για τη δημιουργία κέντρου κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Ρόδο, πριν ένα χρόνο. Τόσο από το βήμα της Βουλής προς τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Δένδια, όσο και πέρυσι τον Αύγουστο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Βαρβιτσιώτη.
 
Θλίβομαι γιατί κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε κλείσει και να είχε διαμορφωθεί μία δυναμική στρατηγική διεκδίκησης και επανατοποθέτησης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Τον Οκτώβριο του 2008, υπογράφηκε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο στο Παρίσι, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να συμμετέχουν αναλογικά όλες οι χώρες στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και της ανάληψης των βαρών.
 
Αυτό το σύμφωνο παραμένει ανενεργό αφού κάποιες χώρες του Βορρά, παραπέμπουν στις καλένδες την κοινή μεταναστευτική πολιτική.
 
Θέλουν να αποτελούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αποθήκες ψυχών. Πάει πολύ, όμως, να σκέφτονται κάποιοι να δημιουργήσουν άλλη μία αποθήκη ψυχών στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
 
Τι πρέπει να γίνει:
 
– Η Ρόδος δεν ενδείκνυται, για τη δημιουργία χώρου προσωρινής κράτησης. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την καταγραφή και περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Συνεπώς, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία των 4 χώρων φιλοξενίας και κράτησης στη Ριτσώνα, στο Δρέπανο Αχαΐας, στη Β. Ελλάδα και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές στην Αμυγδαλέζα. Για τη δημιουργία των 4 αυτών κέντρων υπήρχε συμφωνία με την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή τους αλλά εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
 
– Ενίσχυση του προσωπικού της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος στα Δωδεκάνησα, η υποστελέχωση των οποίων υπερβαίνει το 50%. Δημιουργία δύο τμημάτων συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω, τα οποία θα έχουν την ευθύνη της άμεσης μεταφοράς των παράνομων μεταναστών στα 4 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
 
–  ʼμεση ενίσχυση της Frontex που πρέπει να οργανωθεί και να αποκτήσει τις υποδομές και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εuropol. Να υπάρξει πολλαπλάσια χρηματοδότησή της από τη σημερινή, να αποτελέσει βραχίονα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.
 
–  Επανατοποθέτηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου. Συνηθίσαμε κάποιοι να μας κουνάνε το δάχτυλο για τα ζητήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι καιρός, όχι να τους κουνήσουμε και εμείς το δάχτυλο γιατί δεν θέλουν να ισχύσει μια νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά να θέσουμε με επιχειρήματα την ανάγκη ενεργοποίησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ʼσυλο. Τη σύνδεση του με οριζόντιες πολιτικές, με τη συνεισφορά όλων των κρατών-μελών στα βάρη που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση. 
 
–  Αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η υπογραφή της οποίας από την κυβέρνηση Σημίτη υπήρξε καταστροφική. Το Δουβλίνο ΙΙ δημιουργήθηκε για να εγκλωβίζει τους παράνομους μετανάστες στο Νότο. Αντίκειται στη Σύμβαση της Γενεύης, που προβλέπει την ελεύθερη επιλογή της χώρας στην οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου.
 
Θέλω να ελπίζω σε μία κοινή και ενιαία θέση όλων των φορέων του νησιού. Σε κοινές πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Ρόδο, έναν από τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης.
 
Η ευθύνη απέναντι στον τόπο μου και στους ανθρώπους του, μου επιβάλουν να αγωνιστώ προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σαν πρώτη κίνηση, αύριο το πρωί θα προχωρήσω στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Δημόσιας Τάξης, στην οποία θα αναλύω διεξοδικά το πρόβλημα και θα καταθέτω προτάσεις. Η θέση μου για την αποτροπή δημιουργίας κέντρου κράτησης στη Ρόδο είναι αδιαπραγμάτευτη.
 
Έστω και αργά, έστω και σε αυτό το θέμα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας».